PNL face pasul: «căsătorie» cu PSD

Ultima actualizare:

    Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu au pus-o de o alianţăFoto: Inquam Photos
Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu au pus-o de o alianţăFoto: Inquam Photos

La mai bine de o lună de la demiterea Guvernului Florin Cîţu prin moţiune de cenzură, zbaterile pentru construirea unui nou Executiv par să ducă la un rezultat: alianţa PNL-PSD. În timp ce social-democraţii fac planuri de guvernare şi caută bani pentru pensii şi alocaţii, la liberali a început fuga de asumare pentru decizia de a face pact cu ”ciuma roşie”.

Făcându-se că nu văd hui­du­ielile unor protestatari care au aruncat suluri de hârtie igienică la poarta Vilei Lac, liderii PNL au decis luni seară, cu scorul 48-22 la voturi, ”căsătoria” cu PSD, condus de Marcel Ciolacu.

Prima surpriză a oferit-o primarul de la Cluj, Emil Boc, care n-a venit personal şi a şocat cu metoda prin care şi-a prezentat opţiunea pro-PSD.

Boc a trimis un deputat cu o scrisoare-manifest către partid. Preşedintele PNL, Florin Cîţu, şi cel mai bun prieten al său din partid, secretarul general Dan Vâlceanu, au găsit soluţia pentru a scăpa de răspundere în timpul votului, siguri de rezultatul procesului.

Cîţu a propus ”iubirea” cu PSD, dar nu a votat. La rândul lui, Vâlceanu a numărat voturile, dar nici el nu şi-a exprimat opţiunea. ”Pentru că se ridica timid mâna pro-PSD, numărătoarea a fost repetată de trei ori”, povestesc surse PNL, citate de hotnews.ro.


    Protestatară atât de revoltată, încât a făcut  o greşeală gramaticalăFoto: Inquam Photos
Protestatară atât de revoltată, încât a făcut o greşeală gramaticalăFoto: Inquam Photos

Modul în care fug liderii PNL de răspundere este ilustrat de Gheorghe Falcă, preşedintele organizaţiei Arad şi vicepreşedinte naţional.

Acesta susţine că s-a abţinut, deşi judeţul său este primul din România unde există de două săptămâni un pact cu PSD.

Sfătuit de aripa PDL din PNL să-l expulzeze pe Ludovic Orban din partid, Florin Cîţu i-a dat acestuia un ultimatum care expiră vineri: ori revine la sentimente mai bune faţă de noua conducere a PNL şi faţă de preşedintele Klaus Iohannis, ori va fi dat afară. Cum era de aşteptat, liderii de organizaţii din Bucureşti s-au pronunţat împotriva unui guvern PNL-PSD, cu excepţia şefului de la sectorul 4, Pavel Popescu. 

În schimb, PSD îşi joacă rolul de salvator al naţiunii şi e nerăbdător să ajungă la putere pentru a da bani primarilor. Negocierile au început de ieri, iar PSD a anunţat că de astăzi se va discuta detaliat pe patru comisii: politică-guvernare, legislativă, socială şi Constituţională.


    Sulurile cu hârtie igienică au zburat în toate părţileFoto: Inquam Photos
Sulurile cu hârtie igienică au zburat în toate părţileFoto: Inquam Photos

”Vrem guvern până pe 18 noiembrie, rectificare bugetară şi ajutoare pentru români”, a anunţat Marcel Ciolacu după ce a discutat cu delegaţia PNL, condusă de Cîţu.

Social-democraţii vor extinderea la 20 de ministere, din care să primească 10, cu desprinderea Ministerului Pădurilor şi Apelor, din Ministerul Mediului, şi a Ministerului Turismului, din Ministerul Economiei.

PSD speră să impună un program de guvernare până în martie 2022 şi altul până în 2024. 

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net