PNL şi USR - PLUS, o nouă şedinţă de “terapie”. Și-au pus opțiunile pe masă

Ultima actualizare:

    Liderii Coaliţiei PNL – USR - PLUS – UDMR au avut şi zile mai buneFoto: Inquam Photos
Liderii Coaliţiei PNL – USR - PLUS – UDMR au avut şi zile mai buneFoto: Inquam Photos

După prima rundă de discuţii, derulată luni seară, liderii Coaliţiei PNL – USR – PLUS – UDMR s-au întâlnit din nou marți după-amiază, 20 aprilie. În această rundă, partidele şi-au pus opţiunile pe masă. Tensiunile au fost declanşate după ce, săptămâna trecută, premierul Florn Cîţu (PNL) l-a demis pe Vlad Voiculescu (USR – PLUS), ministrul Sănătăţii, şi pe Andreea Moldovan, secretar de stat.

În spatele uşilor închise, liderii din Coaliţie şi-au exprimat nemulţimirile legate de activitatea şi colaborarea din interiorul Executivului. După ce Vlad Voiculescu a fost demis, USR – PLUS a ameninţat că nu merge mai departe dacă Florin Cîţu rămâne premier.PNL a fost categoric şi a subliniat că nu se pune problema ca economistul să părăsească fotoliul de la Palatul Victoria. Voiculescu a lansat apoi în spaţiul public informaţia potrivit căreia numărul deceselor cauzate de COVID – 19 ar fi mai mare decât cel raportat, iar Cîţu a anunţat formarea unui grup de lucru care să verifice această ipoteză. Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, l-a catalogat pe premier ca fiind un “zombie politic” şi a întins la maximum nervii în rândul Coaliţiei. Aceasta era atmosfera înainte de prima rundă de discuţii, desfăşurată ieri şi catalogată de Dan Barna, co-liderul Alianţei USR – PLUS, drept una de terapie, dar  care n-a dus la nici un rezultat.

Înaintea celei de-a doua şedinţe, Coaliţia pare că se îndreaptă spre rezolvarea conflictului, iar USR - PLUS ar fi urmat să meargă la discuţii cu propunerea Ioana Mihăilă, medic endocrinolog, pentru Ministerul Sănătăţii.

Surse politice au dezvăluit pentru hotnews.ro că USR - PLUS ar renunţa la demiterea premierului, dar ar cere semnarea unui acord politic, care să includă câteva reguli de funcţionare a Coaliţiei. Şi PNL ar avea câteva condiţii.

  • Solicitările USR – PLUS: protocol scris cu un regulament şi proceduri legate de demiteera unui ministru; asumarea unui calendar comun pentru reforme şi angajamente guvernamentale; puteri sporite pentru vicepremieri; evaluarea premierului în baza programului de guvernare.
  • Solicitările PNL: Florin Cîţu rămâne prim-ministru; premierul are toate atributele constituţionale de a demite un ministru; USR – PLUS să vină rapid cu o propunere pentru funcţia de ministru al Sănătăţii.

Concesia pe care Florin Cîţu e dispus s-o facă este oferirea unui răgaz de 48 de ore înainte de a demite un ministru, perioadă în care USR - PLUS ar putea să-şi determine omul fie să demisioneze, fie să-i retragă sprijinul politic. Premierul a subliniat că nu este de acord cu un protocol prin care să-i fie tăiate atribuţiile, poziţie întărită şi într-o intervenţie la Digi 24. Printre cerinţele celor din USR - PLUS ar urma să se regăsească şi alegerea primarilor în două tururi, solicitare care, cel mai probabil, nu va fi agreată nici de UDMR, nici de PNL. 

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net