PNL și USR-Plus tot mai departe de un acord. Funcția de președinte al Camerei Deputaților rămâne mărul discordiei

Ultima actualizare:

    Președintele PNL, Ludovic Orban nu cedează în fața cererilor USR-Plus
Președintele PNL, Ludovic Orban nu cedează în fața cererilor USR-Plus

Ludovic Orban a prezentat miercuri, după şedinţa forului conducător al PNL cele două propuneri care vor fi prezentate USR-Plus la negocierile de joi. Prima este Florin Cîţu premier şi Ludovic Orban preşedinte la Cameră iar a doua Orban premier şi Cîţu preşedinte la Senat. USR-Plus a reacționat imediat și a anunțat că le respinge pe amândouă

”Am prezentat o informare către colegii mei ca să desemneze candidat ca premier Florin Citu şi pe subsemnatul la Camera Deputaţilor, Am luat decizia de a flexibiliza mandatul, ţinând cont de solicitările partenerilor noştri, care au solicitat Camera Deputaţilor. Ca atare, PNL a decis următorul mandat: În primul rând mandatul de a continua negocierile cu USR PLUS, cu UDMR şi cu grupul minorităţilor pentru formarea unei coaliţii”, a anunțat Orban, la finalul BPN al PNL de miercuri potrivit news.ro.

Cum a motivat Ludovic Orban cele două propuneri

Președintele PNL, Ludovic Orban, a precizat că într-o democraţie votul cetăţenilor e baza pentru orice negociere, PNL având o pondere de aproximativ 55% în cadrul acestei majorităţi parlamentare consideră legitim să desemneze candidat la funcţia de premier şi candidat la funcţia de preşedinte al uneia dintre Camere. În plus, așa cum PNL nu pune condiții în privința numelor avansate de coaliția USR-Plus așa nici aceasta nu are drept de veto asupra PNL.”Rămâne cu candidat la funcţia de premier şi cu subsemnatul la şefia Camerei. În cazul în care nu se vrea această variantă, acceptăm şi varianta în care PNL să desemneze premier şi să nominalizeze un candidat la şefia Senatului. Candidat în această situaţie e preşedintele PNL, subsemnatul Ludovic Orban şi candidat la funcţia de preşedinte al Senatului, domnul senator Florin Cîţu. Am stabilit că trebuie să respectăm principiile democratice şi să existe o pondere proporţională cu voturile primite, PNL având o pondere de aproximativ 55%”, a subliniat liderul liberal.

Reacția USR-Plus

Conducerile USR și Plus s-au întâlnit miercuri seară separat de la ora 19.30 și apoi liderii celor două formațiuni aveau programată o întâlnire comună. Oricum, după discursul lui Ludovic Orban și anunțarea celor două variante, surse din conducerea comună a USR-Plus au anunțat că ambele variante sunt respinse. Varianta pe care o susţin cele două formațiuni este cea cu Florin Cîţu premier şi preşedinţia Senatului pentru PNL, în timp ce președinția Camerei Deputaților ar urma să revină Dan Barna sau Cătălin Drulă, unul dintre talibanii USR.

Citiți și

Surse. USR PLUS a blocat negocierile pentru noul Guvern. Cere premier sau șef la Camera Deputaților

Guvernul Cîțu a început luni negocierile pentru a trece de Parlament

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
image
actualitate.net
image
actualitate.net