Poftiţi la pepeni dulci de Dăbuleni!

Ultima actualizare:
Producătorii din Dăbuleni au început să recolteze faimoasele lubeniţe
Producătorii din Dăbuleni au început să recolteze faimoasele lubeniţe

Gata, aşteptarea de un an a luat sfârşit! La Dăbuleni (Dolj), patria pepenilor verzi, câmpurile sunt pline de oameni care recoltează de zor. Producătorii anunţă că lubeniţele s-au copt mai devreme decât în alţi ani: “Sunt dulci ca mierea”.

În localitatea doljeană Dăbuleni este forfotă mare: s-au copt pepenii verzi. Zilnic, camioane încărcate ochi pleacă spre toate zonele ţării, astfel că pepenii greceşti de pe tarabe încep să fie înlocuiţi de faimoasele lubeniţe olteneşti.

Preţul la producător porneşte în aceste zile de la 1 leu kilogramul. „Am vândut până în momentul de faţă trei camioane. Suntem recunoscuţi în toată ţara. Anul acesta avem producţie şi cu siguranţă vom face şi profit. Terenul în zonă este nisipos, iar acest lucru ne ajută mult“, spune producătorul Sorin Şerban pentru “Adevărul”. 

Primăria din Dăbuleni a eliberat în 2015 peste 1.000 de certificate de producător. „De mult timp nu am mai avut noroc de aşa producţii aşa mari. Şi cantitativ, şi calitativ suntem la excepţional“,  se laudă Nicolae Drăgoi, primarul din Dăbuleni.


    Producătorii din Dăbuleni au început să recolteze faimoasele lubeniţeFoto: Adevărul
Producătorii din Dăbuleni au început să recolteze faimoasele lubeniţeFoto: Adevărul

Pepenii se vând bine şi în piaţa de gros de la marginea localităţii, unde producătorii negociază preţul în funcţie de cantitate. „Am vândut marţi două tone de pepeni la 90 de bani kilogramul. Lubeniţele noastre au ajuns deja pe tarabe în toată ţara, astfel că vom reuşi să scoatem de pe piaţă marfa adusă din Grecia“, explică un alt agricultor, Ion Riza. „Mai sunt producători care se folosesc de numele nostru. Producţia din 2015 este bună. În 2014 am aruncat pe câmp tone de lubeniţă. Afacerea asta e o loterie. Poţi investi 20.000 de lei, iar profitul să fie zero, dar cine nu riscă nu câştigă!”, adaugă un alt producător, Mihai Toma.


    Foto: Adevărul
Foto: Adevărul

Click! spune

Localitatea Dăbuleni este situată în partea de sud-est a judeţului Dolj, aproape de Dunăre, într-o zonă cu sol nisipos, numită şi «Sahara Olteniei». Dintre cele 3.500 de gospodării din Dăbuleni, peste 2.000 cultivă hectare întregi cu lubeniţă. Pepenii de Dăbuleni sunt marcă înregistrată la OSIM din anul 2012 şi sunt renumiţi în toată ţara.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
image png
Inundatii Dubai jpg
tarom  Mediafax jpg
image png
zacusca dovlecei 1 png
Ghid de cumpărare TV Smart 2021: Cum să alegi cel mai bun televizor inteligent? jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net