Poftiţi la roşii de ciocolată şi vinete grafitti!

Ultima actualizare:

    Fermierul Ion  Păunel e mândru  de tomatele rose şi  de cele ciocolatii  pe care le cultivă
Fermierul Ion Păunel e mândru de tomatele rose şi de cele ciocolatii pe care le cultivă

Familia Păunel, din comuna Pleşoiu - Olt, se ocupă cu grădinăritul de trei generaţii, iar astăzi a ajuns să aibă cele mai inedite legume din ţară. Marile magazine cumpără de la ei tomate-ciocolată, vinete grafitti, tomate “portocală”, tomate rose sau vinete “contesă”.

Comuna Pleşoiu din Olt este recunoscută de generaţii pentru legumele gustoase. Ion Păunel (47 ani) a moştenit „microbul“ de la părinţi. “Familia noastră a făcut primul solar prin anii ’90-’95, după ce am văzut la cineva din sudul judeţului. Astăzi cam 80% dintre vecinii mei trăiesc din grădinărit. Am pornit de foarte de jos, părinţii mei au muncit mult. M-am născut într-o casă de chirpici, au luat-o de la lingură“, povesteşte pentru adevarul.ro Ion Păunel. Acum, fermierul produce în solar legume speciale, precum tomatele-ciocolată, vinetele-grafitti, tomatele „portocală oltenească“ (de culoare portocalie), tomatele rose, roşiile „inimă de bou“, ardei gras alungit, vinete negre alungite („contesa“ sau „cizma domniţei“, cum mai sunt cunoscute) etc. Legumele care arată diferit şi au gust extraordinar i-au cucerit pe reprezentanţii unui mare lanţ de supermarketuri, care au negociat direct cu Ion Păunel.

Fermierul spune că producătorii care vor să se menţină pe piaţă trebuie să se obişnuiască de acum cu alte standarde, pentru că marfa este, pe de o parte, total fiscalizată, iar pe de altă parte, testată sub toate aspectele. Nu se pot folosi produse interzise sau pesticide peste limita admisă, fiind imediat detectate, iar relaţia comercială, compromisă.

Pentru fermier, care a început să cultive soiuri deosebite de legume în urmă cu 5-6 ani, investiţia s-a dovedit rentabilă. În prezent, 20% din suprafaţa totală cultivată cu legume este ocupată de astfel de soiuri, care presupun costuri mai mari, dau producţie la jumătate, însă preţul este mare şi se menţine cam toată perioada. Fermierul vinde, spre exemplu, tomatele-ciocolată cu 4 lei către magazine, iar acestea vor ajunge, foarte probabil, cu preţuri peste 6 lei la raft.

Tomatele negre sunt pentru diabetici


    Roşiile pleacă de la  legumicultor cu  4 lei per kilogram
Roşiile pleacă de la legumicultor cu 4 lei per kilogram

Tomatele negre sunt originare din Crimeea. Acest soi de tomate maronii la culoare are o concentraţie de trei ori mai mare de licopen, spun nutriţioniştii, şi sunt recomandate în special diabeticilor, pentru că se presupune că au proprietatea de a regla nivelul glicemiei. Şi vinetele grafitti au proprietăţi deosebite. Pe lângă faptul că au o culoare specială, cel mai important este faptul că nu au aproape deloc seminţe, fiind cunoscute şi ca „vinetele light“, sau „soft“, recomandate inclusiv în curele de slăbire.


    Vinetele light  sunt bune în  curele de slăbire
Vinetele light sunt bune în curele de slăbire

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net