Ataşat de cartierul în care s-a născut! Bucureşteanul Eduard Péter (36 ani), care munceşte în Marea Britanie, la Londra, a creat o comunitate online dedicată zonei Berceni. Obiectele colecţionate de el, care amintesc de copilăria petrecută în Epoca de Aur, au fost expuse într-un apartament vechi, amenajat ca muzeu.


„Pentru unii, Berceni este doar un cartier. Pentru mine e o dragoste“, mărturiseşte Eduard Péter (36 ani), un bucureştean care a crescut în Berceni. Eduard are o firmă de construcţii în Londra şi tot ce câştigă acolo investeşte aici, în muzeul din Berceni.

muzeu2_1.png

Ci-Co, Brifcor şi bomboane Cip

Muzeul inedit e situat la parterul blocului A18, lângă staţia STB Străduinţei, de pe Bulevardul Alexandru Obregia nr. 27.  Apartamentul e mobilat şi utilat ca în anii comunismului. Blocul e lipit de imobilul unde a funcţionat Cinematograful Cultural. „Pentru mine a fost locul perfect!“, mărturiseşte Eduard, care locuia într-un bloc învecinat.  

muzeu3_1.png

Uniformele şcolare, la loc de cinste

Dacă afară lucrurile s-au schimbat, Eduard a creat o capsulă a timpului în interiorul apartamentului nr. 2 de la A18, un loc în care vizitatorii îşi redescoperă anii copilăriei, iar puştii pot cunoaşte mediul în care trăiau părinţii şi bunicii înainte de 1989.  Din muzeu nu lipsesc televizorul alb-negru cu lămpi, mileul şi peştele de cristal, sifoanele verzi, fructele din plastic, rachetele de tenis făcute la Reghin, sticlele de lapte, sticlele de ulei cu conţinut original, tenişii, jocurile şi multe altele - toate fabricate în România.   

muzeu4_1.jpeg

Televizorul pe lămpi, mileul şi peştele de sticlă

«A fost o muncă titanică» 

Piesa de rezistenţă e o maşinuţă Moskvich cu pedale, de jucărie – piesă rară, care a costat nu mai puţin de 750 euro. Telefonul public a costat 1.500 lei, iar Eduard i-a convins pe proprietari să i-l vândă doar prin pasiunea lui nebună. „A fost o muncă titanic”, arată Eduard pentru adevarul.ro.  Când trece pragul muzeului, lumea rămâne uimită.

muzeu9_1.jpeg

Telefonul cu fise, atracție pentru puşti

Mulţi aduc obiecte demne de a întregi patrimoniul. „Mi-a trecut prin faţa ochilor copilăria. Telefonul public i-a impresionat pe copii. Faceţi o donaţie, omul a investit o avere în acest muzeu“, apreciază Mihaela Rusu, unul dintre vizitatori. „Muzeul poate fi vizitat gratuit, prin programare pe pagina de Facebook Berceni Museum sau la numărul de telefon 0784.500.900, unde va răspunde Grig, custodele, şi el locuitor al cartierului Berceni.

 
 
Loading...
Citeste tot despre: