Polițiștii au puteri sporite. Ce pățești dacă protestezi fără autorizație

Ultima actualizare:

    Polițiștii au dreptul să intervină și la proteste, dacă legea care le dă puteri sporite va fi promulgată
Polițiștii au dreptul să intervină și la proteste, dacă legea care le dă puteri sporite va fi promulgată

Legea care dă puteri sporite polițiștilor a fost adoptată, astăzi, 3 iulie, de Camera Deputaților, cu 173 de voturi pentru și 82 împotrivă. Ea a aprins multe discuții, având în vedere că s-au introdus prevederi controversate.

Legea privind organizarea și funcționarea Poliției Române, care le dă puteri sporite polițiștilor, a fost propusă, în martie, la Senat, de ministrul de Interne Carmen Dan și de fostul ministru al Justiției Florin Iordache. Iar astăzi a trecut de Camera Deputaților, for decizonal în acest caz.

Ea prevede, printre altele, că oamenii legii au dreptul să-i legitimeze și chiar să-i ducă la secție pe cei care participă la proteste care nu au aprobare.

Și nu este exclusă nici folosirea forței fizice pentru asta. În plus, cine refuză să se legitimeze sau să se prezinte la sediul Poliției va fi amendat.

Ce drepturi au în plus polițiștii

Totodată, polițiștii au dreptul "să interzică temporar, pătrunderea într-un spațiu delimitat, marcat sau să pe care l-a indicat, într-un imobil sau mijloc de transport, ori să dispună evacaurea temporară din acestea a oricărei persoane, dacă există un pericol la adresa vieții, sănătății, sau integrității coporale a sa ori a altor pesoane".

De asemenea, un alt amendament prevede posibilitatea polițiștilor de a solicita sprijinul pentru prinderea persoanelor urmărite: "să solicite, în condițiile legii, sprijinul populației pentru urmărirea, prinderea, imobilizarea și conducerea la sediul poliției a persoanelor care fac obiectul acestei măsuri, precum și să solicite ajutorul pentru asistarea la efectuarea unor acte procedurale".

Inițiatorii au preluat pasaje dintr-o altă lege mai veche adoptată de Parlament, care dădea puteri sporite polițiștilor și care a fost declarată neconstituțională în ansamblul ei de judecătorii de la CCR, în urma unei sesizări făcute de președintele Klaus Iohannis. Astfel că sunt șanse mari să nu devină lege în forma aceasta.

Actul normativ va fi depus la secretariatul general pentru cinci zile, termen în care se poate face o sesizare de neconstituționalitate. Dacă acest lucru nu se întâmplă, va merge la promulgare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net