Pompierii ştiau de Colectiv cu o lună înainte de tragedie

Ultima actualizare:

    Pompierii susţineau că nu ştiau de existenţa clubului, însă a fost descoperit un document care dovedeşte contrariulfoto: Arhivamea.ro
Pompierii susţineau că nu ştiau de existenţa clubului, însă a fost descoperit un document care dovedeşte contrariulfoto: Arhivamea.ro

Se pare că pompierii ştiau de existenţa clubului Colectiv înainte cu o lună să se producă incendiul de la 30 octombrie, care a curmat vieţile a 60 de tineri. După tragedie, IGSU (Inspectoratul General al Situaţilor de Urgenţă) a susţinut vehement că nu avea cunoştinţă de evenimentele şi de clubul din strada Tăbăcarilor.

Cu toate acestea, a ieşit la suprafaţă un document incriminator care dovedeşte că pompierii erau la curent cu evenimentele din Colectiv. Jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat pe site-ul personal o anchetă care demostrează că ISU ştia de Clubul Colectiv dinainte de producerea tragediei. Pompierii deţineau un document pe care l-au primit la data de  23 septembrie 2015 de la firma de evenimente Emagic.

„Organizăm un festival în datele de 25 şi 26 septembrie a.c. în Clubul Colectiv și la etajul 1 al fabricii Pionierul din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, București”, i-au anunţat reprezentanţii Emagic pe pompieri, potrivit unei investigaţii publicate pe tolo.ro, blogul lui Cătălin Tolontan.

Totodată, firma a precizat şi numărul estimativ al persoanelor care vor participa la spectacol: „La festivalul PLUM estimam in fiecare dintre cele doua zile un număr de 2.000 de persoane pe seară".

În noaptea de 23 septembrie, pe faxul trimis către IGSU există confirmarea automată de primire a documentului. Pe 25 şi 26 septembrie a avut loc festivalul de la Colectiv, dar n-ar fi venit nimeni de la pompieri să verifice localul.

În dimineaţa de după tragedie, la 31 octombrie, secretarul de stat Raed Arafat susţinea că „la nivelul ISU nu există nici un document, nici o solicitare, pentru autorizarea activităţii din locaţia respectivă".

Documentele au fost dezvăluite în exclusivitate de Gazeta Sporturilor.

Conducerea ISU Bucureşti-Ilfov a fost demisă

Marţi (24 noiembrie), Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a primit o sesizare din partea mass-media care atesta existenţa unui document cu privire la organizarea unui eveniment cu public numeros în clădirea Pionierul, adică festivalul menţionat mai sus, care a avut loc pe 25-26 septembrie, anterior producerii tragediei de la Clubul Colectiv.

La primirea sesizării, inspectorul general al IGSU a dispus în regim de urgenţă efectuarea unei verificări la sediu Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Din datele preliminare rezultă că documentul respectiv a fost identificat în corespondenţa IGSU la data de 23 septembrie 2015. Până la finalizarea verificărilor, conducerea IGSU a fost suspendată.

Miercuri, 25 noiembrie, premierul Dacian Cioloş a decis demiterea conducerii ISU Bucureşti-Ilfov. ”Să nu se mai întoarcă niciodată în sistem”, a spus şeful Guvernului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image
actualitate.net
image
actualitate.net