Porcii cu pestă, din Dâmbovița fuseseră operați și tratați de un fost veterinar

Ultima actualizare:

    Porcii din gospodăria unde a fost depistată boala au fost sacrificați
Porcii din gospodăria unde a fost depistată boala au fost sacrificați

Disperați să nu le fie omorâte animalele din bătătură din cauza pestei porcine, unii români apelează la tot felul de tertipuri. Autoritățile au descoperit că porcii din gospodăria dâmbovițeană, unde a fost descoperită pestă, fuseseră operați și tratați de un fost asistent veterinar. Acum, el e cerectat penal.

Deși e alertă de pestă porcină africană în întreaga țară, proprietarul porcilor din Lucieni, Dâmbovița, în curtea căruia a fost descoperită, sâmbătă, boala, știa că animalele sale sunt bolnave, încă de la începutul lunii. Cu toate acestea, el n-a anunțat autoritățile. Din contră, a apelat la o cunoștință, un fost asistent veterinar, care le-a administrat tratament animalelor şi le-ar fi operat pe două dintre acestea, potrivit unui comunicat al Poliției Dâmbovița.

„În perioada 5-15 septembrie, animalele au murit. Totodată, din cercetările efectuate, poliţiştii au stabilit că fostul asistent medical veterinar nu mai avea dreptul de a profesa, nefiind angajatul niciunui cabinet medical veterinar”, se mai arată în comunicat.

Porivit documentului, poliţiştii continuă cercetările pentru a stabili împrejurările în care animalele au fost infestate.

Totodată, pe numele fostului asistent medical veterinar a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „exercitarea fără drept a unei profesii”.

De asemenea, poliţiştii au anunţat că în localitate au fost instituite filtre, în cadrul acestora fiind descoperite două persoane care transportau cu autoturismele 20 de kilograme de carne provenită de la porcine sacrificate pe raza localităţii Lucieni, pe care le-ar fi primit de la cunoştinţe.

Reprezentanţii DSVSA au ridicat cantitatea de carne în vederea distrugerii, iar faţă de cele două persoane se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comercializare de produse alterate.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat, sâmbătă, apariţia virusului de pestă porcină africană în judeţul Dâmboviţa, într-o gospodărie din satul Lucieni. Acesta este primul focar din judeţ, Dâmboviţa devenind, astfel, al treisprezecelea judeţ din ţară unde s-a extins virusul.

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net