Postul Crăciunului. Cele mai bune sarmale de post cu orez, reţeta Sandei Marin

Ultima actualizare:

    În celebra carte de bucate românești a Sandei Marin, ”Adevărul” a găsit o rețetă pentru sarmale de postFOTO: adevarul.ro
În celebra carte de bucate românești a Sandei Marin, ”Adevărul” a găsit o rețetă pentru sarmale de postFOTO: adevarul.ro

Suntem în Postul Crăciunului, iar de pe masa multor români nu lipsesc sarmalele cu orez. Iată o reţetă din celebra carte de bucate a Sandei Marin! Sunt foarte bune şi fără a fi încălzite, mulţi preferând să le consume reci.

Gospodinele se dau peste cap să gătească preparate gustoase, chiar dacă suntem în Postul Crăciunului și nu se consumă alimente de proveniență animală. În celebra carte de bucate românești a Sandei Marin, ”Adevărul” a găsit o rețetă pentru sarmale de post.

În anul 1936, Cecilia Maria Zapan a publicat o carte de bucate românești, cu 10.000 de rețete culinare cunoscute în bucătăria românească. Nefiind sigură de succesul cărții și din dorința de a nu își face de râs soțul, doctor în chimie, și tatăl, profesor universitar, a semnat cartea cu pseudonimul Sanda Marin.

Printre rețetele tradiționale românești din cartea Sandei Marin este și cea pentru sarmale de post, cu orez, foarte potrivită în Postul Crăciunului.

Ingrediente

O varză mare, 2 cepe, 1 ceaşcă orez, sare, piper, verdeaţă tocată, 1 linguriţă boia de ardei sau 1 lingură bulion de roşii, 3 linguri ulei

Mod de preparare

  • Ca şi cele cu carne, sarmalele cu orez se pot face din varză acră sau din varză dulce.
  • Varza acră se spală cu apă rece, iar cea dulce se opăreşte cu borş.
  • Se prăjeşte uşor în ulei ceapa tăiată mărunt. Când a început să se îngălbenească, se adaugă orezul ales şi spălat.
  • Se stinge cu o ceaşcă de apă.
  • Se pune sare, piper, verdeaţă tocată (după gust se poate adăuga o mână de stafide fără sâmburi, alese şi spălate).
  • Între timp se pregăteşte varza, se fac sarmale şi se aşază în cratiţă, după ce s-a pus pe fund un rând de varză tăiată mărunt.
  • Deasupra se mai pune un rând de varză.
  • Se toarnă apă la cele făcute cu varză acră și borş la cele cu varză dulce.
  • Se pun puţin bulion sau boia şi două linguri de ulei.
  • Se dau sarmalele la cuptor să fiarbă înăbuşit circa 1 oră.
  • Când orezul este fiert, se dau la o parte.
  • Se servesc reci.

Citește și:

La ce să fiți atenți când faceți cumpărături în Postul Crăciunului

Reţete de post de la bucătari celebri

image
image
image
image
image
image
leurda planta reteta jpeg
unghii jpeg
paște pixabay jpg
1 mituri despre zodii jpg jpeg
1 sarmale de post jpg jpeg
Cum să ți îmbunătățești abilitățile de ascultare în limba engleză  png
horoscop zilnic 15 aprilie jpg
riduri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net