Povestea aducerii Sfintei Lumini la București. În ce vas va fi transportată și cum va fi primită din Israel

Ultima actualizare:

    Acesta este candela specială în care este adusă Lumina SfântăFoto: basilica.ro
Acesta este candela specială în care este adusă Lumina SfântăFoto: basilica.ro

Sfânta Lumină va fi adusă pentru al doisprezecelea an consecutiv de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie 2020, la ora 19.00 şi va fi distribuită, ca de obicei, delegaţilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni. Ea va fi adusă într-un vas special din argint, de fapt o candelă de 35 de cm înălțime, construită în 2008 în atelierele speciale ale Patriarhiei.

Sfânta Lumină este adusă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim iar apariția ei este considerată de credincioși cea mai mare minune a lumii. Mii de pelerini din toate colţurile lumii se adună la Ierusalim, în fața acestei biserici pentru a participa la eveniment.Aprinderea Luminii Sfinte are loc în fiecare an, de sâmbăta mare, pe Mormantul lui Iisus Hristos. Se întâmplă în fiecare an, între orele 12.30 şi 14.30 în timpul Vecerniei mari. În interiorul Sfântului Mormânt, Patriarhul cade în genunchi şi rosteste rugăciunile prin care îl roagă pe Mântuitorul Iisus Hristos să trimită Sfânta Lumină ca dar al sfinţirii pentru popor. Apoi, într-o linişte absolută, în timp ce Patriarhul se roagă, un vuiet se aude şi aproape simultan sclipiri alb-albăstrii apar de peste tot. Deodată, toate candelele se aprind miraculos.

Ceremonia aprinderii Sfintei Lumini 2020, afectată de pandemie

Ceremonia va fi mult mai restrânsă față de alți ani, când era urmărită în stradă de mulțimi de 20.000-30.000 de oameni. La aprinderea Luminii Sfinte vor participa aproximativ zece persoane deoarece biserica este închisă, ca și celelalte biserici din Țara Sfântă, din cauza pandemiei de coronavirus. România, la fel ca și alte țări ortodoxe, nu vor avea reprezentanți la ceremonie ci vor primi Lumina Sfântă într-un mod stabilit de organizatorii ceremoniei.“Avioanele cu reprezentanții bisericilor vor putea ateriza în aeroportul Ben Gurion în acest scop, însă oamenii care se vor afla la bordul acestora nu vor putea ieși. Ei vor deschide ușa, vor primi Lumina Sfântă și o vor aduce în țară”, au anunțat organizatorii

Ce se întâmplă cu Sfânta Lumină odată ajunsă pe Aeroportul Otopeni

"Pentru a nu fi întreruptă tradiţia începută în anul 2009 privind aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, mai ales în această perioadă în care speranţa şi lumina trebuie aduse în sufletele oamenilor greu încercaţi de izolare sau de boală, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă, 18 aprilie 2020, spre seară şi va fi distribuită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni, care vor purta mască şi mănuşi de protecţie şi vor respect distanţa socială de 2 metri. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuşi şi ecuson, vor primi Sfânta Lumină şi o vor distribui doar la casele credincioşilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în faţa locuinţei, având în mână o candelă sau o lumânare", se spune în comunicatul Patriarhiei care reglementează procedura.

„La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârșește slujba Învierii, credincioșii mireni, având candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 m, cu salutul pascal Hristos a înviat! și răspunsul Adevărat a înviat!, fără a deranja pe alţi vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare”, a anunțat Patriarhia Română

Citiți și

Lumina Sfântă s-a arătat pe cer ca un cerc strălucitor

Adevărul despre Lumina Sfântă de la Ierusalim. Cum apare focul sfânt

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Podul lui Ștefan cel Mare FOTO Tele1 Bacău (1) jpg
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
schelet arhiva jpg
Valea Cernei și Cernișoarei, după inundatii  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (90) jpg
ungaria romania colaj pexels jpg
Gustav Klimt Immersive Experience Gold in Motion 2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net