Povestea dramatică a unui campion naţional la lupte. Cum a murit la 15 ani pe un pat de spital din Botoşani

Ultima actualizare:

    Cosmin Aluchenesei era o speranţă a sportului românescFoto: botosaninews.ro
Cosmin Aluchenesei era o speranţă a sportului românescFoto: botosaninews.ro

Durere fără margini în satul Călăraşi din Botoşani! Un puşti talentat şi muncitor, campion naţional al României la lupte, a murit cu zile. La 15 ani, elevul s-a stins pe un pat de spital, după o accidentare banală. Familia este revoltată, mai ales după ce sportivul a venit acasă de la lotul naţional cu un microbuz, în miez de noapte, deşi avea dureri mari. Sportivul a făcut, s epare, o embolie pulmonară.

Ştefan Cosmin Aluchenesei, un sportiv în vârstă de 15 ani, a decedat în dimineaţa zilei de 1 mai, la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Botoşani, în urma unei accidentări banale la un antrenament. Sportivul era campion şi se afla în cantonament cu lotul naţional, iar rudele spun indignate că băiatul a căutat ajutor în zadar timp de trei zile. Povestea lui e cutremurătoare.

Ştefan Cosmin Aluchenesei ar fi împlinit peste doar câteva zile 16 ani. Era legitimat la Clubul Sportiv Botoşani şi devenise o adevărată speranţă a sportului românesc. Era campion naţional la juniori şi anul acesta fusese deja inclus în lotul naţional de cadeţi, pregătindu-se să reprezinte România la Campionatul European de lupte. La 15 ani, Cosmin era un colos de 95 de kilograme şi dorea să facă performanţă. „Au venit şi l-au selecţionat. Iubea sportul ăsta şi era mândru că venea cu medalii. Era puternic şi câştiga. Dorea să fie campion”, povesteşte, încet, Constantin Aluchenesei, tatăl sportivului.

“Mamă, mi-e rău”

Drumul puştiului a fost însă curmat brusc de o accidentare care nu anunţa nimic grav. Săptămâna trecută, Cosmin se afla la Bacău, în cantonament cu lotul naţional de lupte. Joi, 27 aprilie, el a suferit o accidentare aparent banală. ”Mi-a spus că s-a accidentat în sală, la picioar, către şold. A căzut pe o parte. Era încălzit şi nu prea simţea durerea. Vineri a sunat: «Mamă, mi-e rău!». Îl durea tare şi spunea că se simţea rău în tot corpul. A plecat la Urgenţe cu vărul nevestei, acolo, la Bacău”, ăşi aminteşte tatăl băiatului. „Medicii de acolo i-au spus că nu are nimic şi i-au dat nişte pastile şi unguent. Şi i-au spus să stea la pat şapte zile. L-au trimis apoi acasă. Dar el tot se simţea rău”, adaugă părintele.


    Jale în satul Copalău din BotoşaniFoto:
Jale în satul Copalău din BotoşaniFoto:

“Avea greaţă şi vărsături”Disperat şi cu o stare de rău permanentă, copilul a dorit să vină acasă, la ai săi.    Deşi se simţea rău, tânărul a plecat de la lotul naţional noaptea, cu un maxi-taxi. A străbătut peste 148 de kilometri, fiind aşteptat de tatăl său în satul botoşănean Copălău. „L-am aşteptat la ora 1.20 şi l-am dus acasă. Mergea pe picioarele lui. A mers până la mine la maşină. I-am pus genţile. Pe drum mi-a cerut apă ca să ia o pastilă pentru dureri”, continuă tatăl său. „Cum să-l laşi să vină cu un maxi-taxi? Aşa-i dai drumul să meargă unui campion, ca la... Noaptea să vină pe drum cu dureri şi bolnav?”, se întreabă o rudă a sportivului.  

Sâmbătă, 29 aprilie, părinţii l-au dus la Urgenţe, în Botoşani, fiindcă abia se mai ţinea pe picioare. „L-au luat sudorile, îi venea să vomite şi spunea că-l doare tot corpul. De la şold şi până la piept. Stătea, săracul, cu capul în jos. Abia se ţinea, avea greaţă şi vărsături. La Spitalul Judeţean Botoşani mi-au spus că va fi om, că în trei zile îl vor pune pe picioare”, rememorează tatăl băiatului.

Potrivit rudelor, medicii nu şi-au imaginat că starea sportivului s-ar putea agrava. ”Nimeni nu credea că infecţia să ajungă în plămân“, oftează Constantin Aluchenesei.“Era cald, săracul”

Sportivul a rămas internat toată ziua de duminică, 30 aprilie. Luni, la primele ore ale dimineţii, Cosmin şi-a sunat mama. Era disperarea din clipa morţii. ”La ora 4.20 a sunat-o. I-a spus: «Mamă, îmi este rău tare. Ajută-mă, că simt că îmi vine moartea!»”, spune, aproape plângând, tatăl băiatului. Telefonul s-a închis şi au urmat apelurile şi mesajele disperate ale mamei. Sportivul decedase. Tatăl a fost cel care i-a atins trupul cald. ”M-au întrebat dacă sunt tare cu inima. Cum să fiu tare? Era cald, săracul. Asistentele nu puteau să-l ridice. Eu l-am luat şi l-am pus în sacul ăla. Am zis să-l resuscitez. Mi-au spus că degeaba, că este mort. Maică-sa urla. Mi-aş vinde tot, tot pentru ce-am muncit o viaţă, numai să-l văd venind pe poartă“, adaugă Constantin Aluchenesei.  

Citeşte articolul complet pe adevarul.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net