Povestea dramatică a lui Clotilde Armand. A supraviețuit unei dureri care ar îngenunchea orice mamă

Ultima actualizare:
Clotilde Armand a declarat de multe ori că este îndrăgostită de România
Clotilde Armand a declarat de multe ori că este îndrăgostită de România

Clotilde Armand a câștigat Primăria sectorului 1 din București la o diferență de aproximativ 1000 de voturi în fața social-democratului Dan Tudorache. Franțuzoaica a purtat o bătălie acerbă și a câștigat o victorie dramatică, după o luptă pe care a dus-o și acum patru ani când a pierdut „la mustață”. Clotilde este însă o femeie extrem de puternică și curajoasă. Asta poate și din cauza vieții deloc ușoare pe care a trăit-o ca mamă, căci această femeie a suferit pierderi enorme și Dumnezeu știe cum de-a reușit să-și găsească puterea, curajul și echilibrul de a-și mai continua viața.

Cine este Clotilde Armand, primarul sectorului 1 din București

Clotilde Marie Brigitte Armand s-a născut la 28 iunie 1973, în localitatea Pointe-a-Pitre din Franța, unde tatăl ei își îndeplinea serviciul militar alternativ ca profesor de matematică. Familia ei este originară din orașul francez Vichy, unde trăiesc în prezent părinții ei. 

De profesie este inginer 

Clotilde Armand a învățat la școala Notre-Dame din Cusset, apoi la cea din Vichy, iar examenul de bacalaureat l-a susținut la Clermont-Ferrand. A studiat în 1993-1996 la École Centrale de Paris, obținând diploma de inginer. În perioada 1995-1997, a urmat studii postuniversitare la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Cambridge, Massachusetts (SUA), unde a obținut un dublu titlu de Master of Science în specialitățile „Ocean Engineering” și „Technology and Policy”, având și funcția de asistent la cursul „Engineering Systems Analysis”. Aici l-a întâlnit pe viitorul ei soț, Sergiu Moroianu, matematician român, cercetător la Institutul de Matematică „Simion Stoilow”  al Academiei Române, în acel timp doctorand în matematică la MIT și coleg bun cu Nicușor Dan. Ea s-a căsătorit cu Sergiu Moroianu în 1997 iar cei doi au împreună patru copii:o fată și trei băieți. Clotilde l-a urmat pe Sergiu în România în 1999, iar în 2015 a obținut cetățenie română. Primarul sectorului 1 al capitalei a lucrat de-a lungul timpului în managementul unor mari companii private printre care KPMG România, Airbus, Distrigaz Sud, Engie, Egis România, la Boston, Hamburg, Toulouse, Paris și București.

Clotilde Armand a mai candidat la Primăria sectorului 1 și în 2016
Clotilde Armand a mai candidat la Primăria sectorului 1 și în 2016

În 2016. Clotilde Armand a pierdut alegerile locale în urma unor fraude 

În 2015, Clotilde Armand a devenit unul dintre fondatorii partidului Uniunea Salvați Bucureștiul. Ea a candidat la funcția de primar al sectorului 1 din partea USB în alegerile locale din 5 iunie 2016 și a devenit cunoscută pe plan național odată cu controversa privind rezultatul alegerilor. Exit-poll-urile de acum patru ani au dat-o câștigătoare, însă clasamentul s-a inversat în timpul nopții.. În final s-a franțuzoaica s-a clasat oficial pe locul 2, cu 21.504 voturi, reprezentând 28,7% din opțiuni, pierzând în fata reprezentantului PSD, Dan Tudorache, care a obținut 23.220 voturi. Nicușor Dan, președintele USB, și Clotilde Armand au cerut renumărarea voturilor în unele secții de votare,deoarece în secțiile unde USB nu a avut observatori scorul candidatului PSD era mult superior celui obținut în secțiile în care Uniunea Salvați Bucureștiul a avut observatori. După respingerea contestației de către Biroul Electoral de Sector, la 9 iunie 2016 a fost depusă o nouă contestație cu cerere de intervenție și excepție de neconstituționalitate. Contestația a ajuns la Curtea Constituțională a României, dar a fost din nou respinsă în 6 iunie 2017.

În cartea "Spovedania lui Rizea" publicată în 2020, fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat pentru trafic de influență și spălare de bani, afirma ca Clotilde Armand câștigase de fapt alegerile din 2016 dar votul a fost fraudat: "Poate unii își mai amintesc că la sectorul 1 rezultatul s-a decis în dimineața zilei următoare la o diferență foarte foarte mica iar ,,connaisseurii” știu ce spun... Acolo de fapt câștigase Clotilde Armand de la USR ... ”, scrie Rizea în cartea sa, potrivit Wikipedia. După alegerile locale din 2016, USB a devenit Uniunea Salvați România (USR), un partid național avându-i ca personalități principale pe Nicusor Dan și pe "celebra franțuzoaică a Uniunii Salvați Bucureștiul”, Clotilde Armand. La alegerile parlamentare din 2016, USR a intrat în Parlament, având 43 de parlamentari alesi. Armand nu a candidat, rămânând consilier local la Sectorul 1 București și în același timp director general al Egis România. A fost vice-președinte al USR până în 2017.

I-a murit bebelușul în somn, Se numea Ondine și avea doar 4 luni

Clotilde Armand și Sergiu Moroianu au acum patru copii, un băiat și trei fete, dar familia a trecut printr-o dublă tragedie care le-a marcat pentru totdeauna viața. "Cand s-a născut Ondine, am înțeles ca toți bebelușii mei vor semăna între ei. Numai prin felul în care îi înfășam ca bebeluși îi vom recunoaște mai târziu în poze. Când a venit vara, am plecat la părinții mei să o botezăm pe Ondine. Eram toți fericiți, am mâncat drajeurile tradiționale, cum este obiceiul la botezuri în Franța. O săptămână mai târziu, Ondine nu s-a mai trezit din somn. Se apropia de patru luni. Medicii au făcut o autopsie completă și concluzia a fost că a murit de sindromul morții subite a sugarului. A fost primul nostru șoc puternic din viață. Nici nu știam că se poate întâmpla acest lucru”, a scris Clotilde Armand în cartea autobiografică "Am ales România".

Clotilde și soțul său Sergiu au trăit și au supraviețuit unei tragedii care ar fi îngenunchiat orice părinte
Clotilde și soțul său Sergiu au trăit și au supraviețuit unei tragedii care ar fi îngenunchiat orice părinte

În aceeași carte, primarul sectorului 1 al Bucureștiului face dezvăluiri și mai tragice. „Eram și înainte obsedați de siguranța copiilor noștri, pentru că referințele noastre proveneau din Statele Unite. De exemplu, nu acceptam să ne urcăm într-o mașină dacă nu erau scaune de copii sau chiar scaune speciale pentru copii mai mari. Dădeam lecții tuturor pe tema aceasta. Și totuși... tocmai pe noi ne-a lovit soarta! Pentru următorii copii, am fost mai mult decat obsedați de siguranță, siguranța a fost centrul vieții noastre", a mai scris Clotilde.

Clotilde Armand a mai pierdut un copil. Pe Clara, lovită de un motociclist

A doua dramă prin care a trecut franțuzoaica a fost, poate, mai groaznică și mai descurajantă ca prima: "Preadolescența era greu de gestionat pentru noi, părinții, dorința Clarei de libertate. Voia să aibă opiniile ei și să se ducă liberă oriunde. Magazinul ei favorit la Versailles era o librărie, în care găseai și cărți, și hârtie colorată, și creioane... Clara își petrecea mult timp acolo să-și aleagă lecturile... A fost pe 26 septembrie, în jurul orei 18:00. Pe un imens bulevard care ține de la castel până la ieșirea din oraș spre Paris. A fost lovită de un motociclist care se grăbea.

Avea o motocicleta Mitsubishi, cea mai puternică de pe piața, așa mi-a spus politistul. Era singura traversare pe care Clara trebuia să o facă în fiecare zi. Motociclistul se grăbea spre avocatul lui pentru procesul de divorț. Avea 32 de ani și doi copii. A vrut s-o evite pe Clara când a văzut-o în fața lui pe trecerea de pietoni. O spun pentru copiii lui. Vreau să știe acest lucru. A încercat. Prea târziu. Prea repede. 100 de kilometri pe oră, la atât i-a fost estimată viteza. Au murit amândoi în fața tuturor elevilor și studenților care se găseau în jur. La doi pași de casa", a scris Clotilde Armand în cartea apărută la editura Humanitas, transmite ziare.com.

CITEȘTE ȘI: Clotilde Armand a câștigat Primăria Sectorului 1. Are peste 1.000 de voturi în plus față de Dan Tudorache

Îi este cumplit de greu să răspundă când e întrebată despre câți copii are

Clotilde Armand a recunoscut că una dintre cele mai grele întrebări la care este, uneori, obligată să răspundă se referă la numărul de copii pe care îi are. "Când sunt întrebată câți copii am, fac tot posibilul să evit să răspund. Știu cum să schimb discuția pentru ca interlocutorul meu să uite întrebarea lui. Din păcate, sunt oameni care revin la întrebare și nu înțeleg că nu vreau să răspund... Devenind o persoană publică, am fost obligată să am un răspuns la această întrebare simplă, dar care este atât de complicată pentru mine. Jurnaliștii nu înțeleg de ce refuz subtil ori ezit să răspund la această întrebare. Când nu am de ales, dau un răspuns care nu-mi face plăcere... Nu mai vreau să mint, să nu spun adevărul, adică să le trec sub tăcere pe Ondine și pe Clara, care sunt fetițele mele și la care țin cum țin la toți copiii mei. Știu că nu mai sunt în momentul acesta, dar cine ar spune ca nu are tată, chiar dacă tatăl lui a murit?", mai spune Armand în aceeași carte.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net