Povestea giroscopului, cuvântul care a devenit peste noapte cel mai căutat din România

Ultima actualizare:
Așa arată un giroscop
Așa arată un giroscop

Cuvântul giroscop a devenit, recent, unul dintre cele mai căutate cuvinte pe internet din România. Iar asta datorită Vioricăi Dăncilă care, după gafa de proporții cosmice cu aria cercului, mai comite una: încercând să-și justifice greșelile de limbă română pe care le-a făcut de-a lungul timpului, fostul premier a spus că nu ar trebui judecată atât de aspru. Până la urmă este inginer, nu ministru al Educației, făcând trimitere la faptul că inclusiv Monica Anisie ar fi „pocit” niște cuvinte. Și să nu mai fim atât de cârcotași, căci nu i s-a întâmplat numai ei, ci chiar și lui Klaus Iohannis despre care a spus că ar fi inventat cuvântul „giroscop”. Din nefericire pentru Viorica Dăncilă, acest cuvânt chiar există și ea ar fi trebuit să-l cunoască foarte bine căci este, după cum singură afirma, inginer!

Cuvântul „giroscop” s-a aflat pe 13 octombrie în topul căutărilor pe Google.
Cuvântul „giroscop” s-a aflat pe 13 octombrie în topul căutărilor pe Google.

Viorica Dăncilă a încercat să-l arate cu degetul chiar pe președintele țării, Klaus Iohannis, dar cine sapă groapa altuia cade singur în ea. Fostul premier nu a reușit decât să se mai facă încă o dată de râs, devenind fără să vrea protagonista unui nou val de glume acide pe internet. 

Este adevărat, giroscopul este un cuvânt pe care nu-l auzim în fiecare zi și nu-l folosim în conversațiile uzuale. Motiv pentru care mulți dintre noi nu prea știu exact ce înseamnă. Poate doar vag. Să nu mai spunem că Viorica Dăncilă nici nu știa că există așa ceva...Evident, povestea a stârnit curiozitatea multora și iată cum giroscopul devine peste noapte cel mai căutat cuvânt din România. În doar 24 de ore internetul a explodat, mii de oameni căutând frenetic pe Google informații despre misteriosul obiect. Mulți dintre ei au încercat să afle chiar și prețul unui astfel de dispozitiv, care, în opinia fostului premier, nici nu există. 

Acum, că am aflat cu toții că giroscopul există, hai să vedem ce este și ce face atât de interesant încât a pus-o în încurcătură pe doamna Viorica. Deci, ce este până la urmă un giroscop? 


    Așa arată un giroscopSursa foto: Wikipedia
Așa arată un giroscopSursa foto: Wikipedia

Ce este un giroscop?

Un giroscop este un obiect sferic sau în formă de disc care se poate roti liber în orice direcţie, aflăm de pe site-ul scientia.ro. Giroscopul inventat de Jean-Bernard-Leon Foucault este un corp solid căruia i se imprimă o mișcare de rotație în jurul uneiaxe de simetrie având scopul de a indica o anumită direcție fixă în spațiu. În timpul rotirii, giroscopul întâmpină o rezistenţă redusă din partea forţelor de frecare. Giroscoapele sunt folosite adesea pentru a ilustra legea inerţiei de rotaţie care ne învaţă că un obiect aflat în mişcare de rotaţie în jurul unei axe va continua să se rotească în jurul aceleiaşi axe până când din exterior se va interpune un vector forţă care îi va schimba direcţia de rotaţie. 

Din ce este format un giroscop

Giroscopul care intră în compunerea sistemelor mecanice este format dintr-un rotor în formă de disc montat pe un ax de rotaţie, care, la rândul său, este prins de o articulaţie cardanică. Există două articulaţii cardanice, cea internă - care susţine rotorul şi axul de rotaţie, şi una exterioară, pe care este prinsă prima. Sistemul cardanic descris anterior este prins la rându-i de un cadru de susţinere, întregul ansamblu minimalizând orice acţiune exterioară asupra rotorului, astfel că orientarea acestuia rămâne fixă, indiferent de mişcarea platformei pe care giroscopul este montat.

La ce este folosit giroscopul

În afara mişcării balonului de rugby, a gloanţelor, titirezului sau planetei Pământ, există şi utilităţi practice ale giroscoapelor. Unele dintre ele, numite girocompase, girobusole sau girodirecţionale, joacă un rol foarte important în sistemele de ghidaj şi de navigaţie folosite la bordul avioanelor, navelor, rachetelor şi proiectilelor. Girocompasul indică nordul geografic, iar legile inerţiei de rotaţie le fac instrumente mai de încredere decât busolele obişnuite care indică nordul magnetic şi care pot da greş când sunt plasate în preajma echipamentelor electronice. Detectând orice deviere de la un curs prestabilit, girocompasul poate chiar transmite semnale către sistemele de navigaţie, fiind uneori folosit chiar la stabilizarea navelor în ape maritime şi oceanice foarte agitate, prin măsurarea deviaţiilor de la curs şi compararea lor cu indicaţia girocompasului.

Klaus Iohannis și povestea „giroscopului”

Povestea giroscopului în care Viorica Dăncilă nu crede și pace, pornește de la o întrebare a președintelui țării adresată unui jurnalist, în cadrul unei conferințe de presă. Iată mai jos discuția:

Reporter: „În ultimele zile am văzut zeci de primari, mai exact 96 după evaluarea PDS racolați de partidul Național Liberal. La fel, mai mulți parlamentari care au fost luați de la PSD în partidul Național Liberal. Dumneavoastră de ce ați girat aceste racolări?”

Klaus Iohannis: „Puteți să repetați ultima parte din întrebare, vă rog? Aia cu giroscopul…”

Iată conversația în video-ul de mai jos: 

Viorica Dăncilă despre Klaus Iohannis: „A introdus cuvinte noi în vocabular. De exemplu, giroscopul!”

Fostul premier Viorica Dăncilă l-a acuzat pe președintele țării, Klaus Iohannis, că inventează cuvinte și a adus drept exemplu cuvântul „giroscop”. Întrebată la o emisiune Digi24 dacă își reproșează unele greșeli de gramatică pe care le-a făcut în perioada în care s-a aflat în fruntea Guvernului, Viorica Dăncilă a spus: „Uitați-vă la doamna ministru Anisie care e profesor de Limbă Română, eu sunt inginer, sau la domnul președinte Iohannis care a introdus cuvinte noi în vocabularul limbii române”. Moderatorul emisiunii a rugat-o să dea un exemplu, iar răspunsul a venit prompt: „Giroscopul!” însă, din nefericire pentru doamna Viorica dăncilă, acest cuvânt este un termen ce există în limba română. 

Viorica dăncilă are, pe undeva, dreptatea sa căci președintele țării chiar a comis o greșeală: a folosit cuvântul giroscop într-un context greșit. Că a făcut-o intenționat sau nu...nu avem de unde să știm. Cert este că nici vorbă să-l fi inventat!

CITEȘTE ȘI:  VIDEO Top gafe Viorica Dăncilă. Care au fost cele mai grave

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net