350 de cutii strânse în 40 de ani. Istoria bomboanelor româneşti, de la 1900 la 1989. Click! vă spune povestea celei mai mari colecţii de ambalaje de dulciuri româneşti deţinută de inginerul electrotehnist bucureştean Cristian Dumitru de 55 de ani.


Întâi i-a plăcut să le mănânce conţinutul, acum îi place să adune ambalaje. Nu e un ciudat, este un om cu o pasiune. Unii strâng timbre, alţii maşini, Cristian Dumitru are cea mai mare colecţie de cutii de bomboane din România, o adevărată enciclopedie a dulciurilor, de la produse unicat, pe care înainte de Primul Război Mondial sau în perioada interbelică se achitau adevărate averi şi până la produse de serie mică, pentru ocazii speciale cum erau evenimentele sportive de mare amploare.

a26-act-1-3col.jpg

Nostalgicii pot găsi aici cutii cu bomboane celebre pe vremea lui Ceaușescu

“Cel mai vechi produs e o cutie de dulciuri Stollwerck, regii bomboanelor. Erau vremuri în care se făceau adevărate minunăţii dulci, nu se precupeţea nimic pentru un festin al gusturilor. Am decis să arăt lumii colecţia mea şi o expun în diferite oraşe. Are mare succes. Cei tineri sunt interesaţi de evoluţia dulciurilor şi cer explicaţii despre reţete şi ingrediente, iar cei mai în vârstă devin nostalgici. Unii pur şi simplu spun că uitându-se la cutie le plouă în gură, simt gustul bomboanei fără să o mănânce”, povesteşte Cristian Dumitru privindu-şi cu duioşie exponatele.

Unul dintre cele mai de preţ exponate este una dintre primele cutii de mini bomboane CIP, echivalentul comunist al Tic-Tacului de astăzi. 

a37-act-3-2col.jpg

Diamantul colecției este o cutie de bomboane din 1900

”Puţini ştiu că numele CIP nu a fost ales întâmplător, erau iniţiale de la Corectiv, Igienic, Parfumat. Adică bomboane de gură”, ne dezvăluie colecţionarul. Majoritatea ambalajelor ajunseseră înainte de Revoluţie cutii bune pentru a păstra orice.

”În expoziţia noastră de cutii de bomboane pentru multe exponate am păstrat rolul dat de posesori pe vremea lui Ceauşescu, când ambalajele de genul acesta erau preţioase. Să dai o cutie cu bomboane era un cadou sau o şpagă preţioasă. Din acest motiv şi pentru că arătau foarte frumos unele erau puşculiţe, altele - cutii de lucru ale gospodinelor, cu papiote şi ace. Multe cutii de bomboane se foloseau pe vremea lui Ceauşescu pentru păstrarea documentelor, mai ales a facturilor. Am găsit în ele siguranţe, şuruburi”, spune inginerul Dumitru. Acum, colecţia este expusă la Muzeul Oltului din Slatina.  

 
 
Loading...