Povestea tulburătoare a fetei care a abandonat şcoala în clasa a şasea şi care a intrat apoi la Medicină cu 9,40!

Ultima actualizare:

    Paraschiva, alături de îngerii ei păzitori: preotul Vasilică Mihai Paraschiv şi profesoara Cozmei, care a ajutat-o să ajungă la meditaţii
Paraschiva, alături de îngerii ei păzitori: preotul Vasilică Mihai Paraschiv şi profesoara Cozmei, care a ajutat-o să ajungă la meditaţii

Ca-n filme! Paraschiva Apostol (25 ani), din satul Parpaniţa (Vaslui), a fost admisă la Facultatea de Medicină de la Iaşi, pe locurile de la buget, obţinând media 9,40 la examen. În spatele succesului se ascunde o poveste neverosimilă: fata a abandonat şcoala în clasa a VI-a, a reluat-o la 17 ani, şi a câştigat primii bani plantând panseluţe, după ce a rămas orfană.

Câtă voinţă! Paraschiva Apostol a reuşit performanţa de a fi admisă la Medicină cu media 9,40, din postura unui elev care a abandonat şcoala în clasa a VI-a şi a reluat cursurile abia la 17 ani. Şansa şi salvarea fetei au venit de la preotul din sat, după ce s-a prăpădit tatăl Paraschivei. Impresionat de drama familiei Apostol, care trăia într-o casă dărăpănată, Vasilică Mihai Paraschiv, preotul din satul Parpaniţa, i-a promis fetei şi surorii acesteia că le va fi un adevărat tată, însă cu o singură condiţie: să se reapuce de şcoală. Paraschiva n-a ezitat nici o clipă şi a izbutit să-şi schimbe, aproape miraculos, destinul.

“Erau copii de bani gata şi nu vorbeau cu mine”

Povestea sună cam aşa: pentru că nu aveau condiţii şi resurse, părinţii le-au dat pe cele două surori, Paraschiva şi Ana, la Şcoală Specială din Negreşti, unde aveau asigurată mâncarea şi cazarea. Au învăţat acolo până în clasa a IV-a, când profesorii au realizat că fetele nu au nevoi speciale şi ar fi mai bine să înveţe la o şcoală normală. Paraschiva a repetat clasa a IV-a la Şcoala „Mihai David“ din Negreşti, iar în clasa a V-a avea să fie printre cei mai buni elevi din clasă. Problemele au apărut în clasa a VI-a, când clasa ei s-a desfiinţat, iar elevii au fost redistribuiţi. „Am avut neşansa să ajung într-o clasă cu copii care nu m-au primit tocmai bine, mulţi dintre ei de bani gata. Nu vorbeau cu oricine şi m-am simţit marginalizată”, îşi aminteşte, cu tristeţe, Paraschiva. “Într-a V-a eram a treia din clasă, ori în noul loc eram cam pe la mijloc, poate chiar spre coadă. Nu făceam faţă, nu aveam cu cine să discut, părinţii nu m-au înţeles. În clasa a VII-a nu m-am mai dus deloc, aşa că am stat trei ani acasă. Aveam aproape 17 ani când a murit tata. Părintele ne-a spus că, dacă ne vom reapuca de şcoală, ne va construi casă “, povesteşte Parascvhiva.

A muncit la “Spaţii verzi”

Tânăra s-a înscris în Programul „A doua şansă“, la şcoala din Negreşti, unde mergea la fiecare sfârşit de săptămână. A terminat clasa VIII-a la 18 ani şi s-a înscris la liceul din Negreşti, cursuri la seral. Tânăra s-a ambiţionat să înveţe de una singură. A profitat de faptul că preotul o desemnase drept „bibliotecară“, având ca sarcină să realizeze o evidenţă cu toate cărţile care fuseseră donate de voluntari.

Într-un oraş sufocat de şomaj, singurul loc de muncă găsit pentru ea şi sora ei a fost la „Spaţii verzi“, într-un program special cu finanţare europeană, pentru persoanele defavorizate. „Am început să plâng de ruşine, aveam 18 ani. Săpam la spaţiile verzi şi plantam flori prin oraş. A venit însă părintele la noi, ne-a spus că va vorbi el la primărie şi că poate ne mută în altă parte, dar până atunci să ne ducem aşa, să câştigăm un ban, pentru că munca nu este o ruşine. Şi ne-am dus. Avea părintele o putere de convingere extraordinară“, zâmbeşte Paraschiva. Toţi banii pe care i-a câştigat împreună cu sora sa, câte 800 de lei lunar, au fost puşi deoparte pentru construcţia unei noi case. Visul a devenit realitate în 2011: preotul le-a construit o casă nouă cu fondurile adunate la biserică şi economiile celor două surori. Iar ele şi-au ţinut promisiunea şi s-au pus cu burta pe carte.

Prima reuşită: Bacalaureatul

Atât pentru Bacalaureat, cât şi pentru Medicină, Paraschiva s-a pregătit singură. S-a apucat să citească toate cărţile despre care aflase că-i vor trebui la Bacalaureat. În 2015 a susţinut Bacalaureatul, însă a picat la matematică cu 4,10. La Română obţinuse 7,10, iar la Biologie 5,65. După o lună de meditaţii la matematică, în sesiunea din toamnă a luat 7,35. Tânăra recunoaşte că a învăţat matematică într-o lună cât nu făcusem în ultimii şase ani la un loc. După ce a luat Bacalaureatul, în toamnă anului 2015, văzând că nu mai sunt locuri la şcolile pentru asistenţi medicali, unde ar fi fost tentată să încerce, Paraschiva a decis să rămână un an acasă şi să se pregătească pentru anul următor.

Meditaţii la chimie cu preoteasa

„Părintele m-a întrebat de ce nu încerc la Medicină. Dar el mi-a spus aşa, probabil mai în glumă, însă eu am început să visez. Am făcut pregătire la Chimie cu doamna preoteasă, care ştia din liceu. M-a luat practic de la zero“, explică Paraschiva. În 2016 a susţinut admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, însă a picat cu 6.40, ultima medie de admitere la locurile cu taxă fiind 6.80. N-a renunţat însă, încurajată de preot şi de preoteasă din sat, iar pentru admiterea din 2017 la UMF Iaşi a fost inclusă în programul de pregătire al profesorilor Nedea de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi“ din Iaşi. Dintre cei 34 de absolvenţi selectaţi iniţial de soţii Nedea, au rămas 11, iar 9 dintre ei au fost admişi la Medicină.

A învăţat zece ore pe zi

Perioada de pregătire n-a fost deloc uşoară pentru tânăra din Parpaniţa. Pentru a recupera, şi-a stabilit un program de lucru intensiv, ajungând să înveţe şi câte zece ore pe zi. „Îmi spuneam că, dacă nu voi lua, va fi din cauza mea, că nu am învăţat suficient, pentru că am avut şansa de-a fi pregătită de nişte oameni extraordinari, fără de care nu aş fi reuşit să fiu admisă la Medicină“, explică Paraschiva. Pentru a putea ajunge la Iaşi, o profesoară de la Colegiul Negruzzi, Gianina Cozma, i-a achitat Paraschivei transportul, oferindu-i săptămânal câte 50 de lei. Tânăra le este recunoscătoare tuturor şi mărturiseşte că nu-i va putea răsplăti decât cu rezultatele bune pe care şi le doreşte în timpul facultăţii.

Citeşte articolul complet şi vezi video pe adevarul.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
image
actualitate.net
image
actualitate.net