Au început Jocurile Paralimpice Invictus la care participă și 15 români, răniți în război. Competiția durează toată săptămâna Au fost militari de elită, dar au fost răniţi în războaiele altora. Au stat în comă, au proteze sau sunt paralizaţi de la brâu în jos. Însă viaţa nu s-a sfârşit pentru aceşti eroi. Ei vor să devină campioni, în această săptămână, la Toronto, în Canada.


Jocurile Paralimpice Invictus a început cu o fastuoasă festivitate, duminică seară. Prințul Harry al Marii Britanii, care a lansat această competiție în 2014, s-a întâlnit cu echipa României, participantă pentru prima dată la întrecerea răniților de război. Au concurență din alte 16 țări, de pe toată planeta.

echipa romaniei invictus.jpg

print harry invictus romania
Prințul Harry al Marii Britanii a vizitat echipa României la Jocurile Invictus

Astăzi, la antrenamente, militarii români au reușit să se califice onorabil la altetism. Printre concurenți este Șerban Laurențiu, care are o proteză la piciorul drept, după ce a fost rănit în anul 2006, în Afganistan.

2serban_laurentiu.jpg

serban laurentiu
Maiorul Laurențiu Șerban va alerga cu o proteză la piciorul drept. A fost rănit în anul 2006, în Afganistan
FOTOGRAFII: Invictus Romania

Mâine și miercuri, vor fi finalele de atletism, apoi urmează probele de tir cu arcul, canotaj în sală la simulator, haltere, ciclism şi înot. Tot mâine, în competiție vor intra cicliștii.

Va fi prezent și plutonierul adjutant Costinel Slăniceanu, de 38 de ani,  erou al Forţelor Terestre.

costinel_slaniceanu.jpg

plutonier adjutant Costinel Slăniceanu va concura la ciclism și va pedala cu mâinile. În Afganistan a rămas fără un ochi și fără un picior

”Am fost rănit în 20 iunie 2006, în Afganistan, când ne întorceam de la o misiune de noapte. Conduceam o maşină blindată, un TAB, când a explodat o mină. Eram şapte persoane în vehicul: unul a murit pe loc, iar ceilalţi am fost grav răniţi. Am fost în comă o lună de zile. Suflul exploziei mi-a spulberat piciorul, acum e amputat, şi mi-am pierdut vederea la ochiul stâng. În plus, am avut arsuri de gradul IV. Am transplanturi de piele pe tot corpul. Înainte de explozie aveam o iubită, Simona Florentina. Acum e soţia mea. Ea şi sora mea au avut grijă de mine în cele şase luni cât am stat în spital”, ne-a povestit Costinel Slăniceanu, care se antrenează să pedaleze o bicicletă cu mâinile.

Joi, îi vine rândul echipei de tir cu arcul. Printre ei, îl veți vedea plutonierul Ionuț Butoi. Îl veți recunoaște ușor: se deplasează într-un scaun cu rotile.

ionut butoi.jpg

plutonier ionut butoi
Plutonierul Ionuț Butoi (primul din stânga) va concura la tir cu arcul și la volei din șezut. Este paralizat de la brâu în jos

“În 31 august 2008, eram pe maşina de luptă în Afganistan când un proiectil de 80 kg a explodat şi a spulberat vehiculul. M-am ales cu coloana vertebrală fracturată. Sunt paralizat de la brâu în jos. Am fost tratat în Germania. Acum sunt dactilograf la o unitate militară. Am fost încurajat să particip la Jocurile Invictus. La început a fost greu, dar treptat-treptat mi-am dat seama că pot face multe lucruri. Copiii mei, Valentin - 8 ani şi Mihaela - 12 ani, sunt mândri de mine. Sper să mă întorc acasă măcar cu o medalie”, a spus Ionuţ Butoi, pentru Click!. Tot joi, este progarmată proba de volei din șezut, la care sunt înscriși toți membrii echipei.

Prinţul Harry al Marii Britanii a lansat, în 2014, Jocurile Paralimpice Invictus, special pentru militarii răniţi în război. România participă pentru prima dată, cu 15 militari-eroi.

Echipa României

Atletism

maior Laurențiu Șerban, rănit în anul 2006, în Afganistan;

plutonier Doru Hamza, rănit în anul 2008, în Afganistan;

sergent Bogdan Dragomir, rănit în anul 2016, în Afganistan.

Ciclism

plutonier adjutant principal Costel Stanciu, rănit în anul 2012, în Afganistan;

plutonier adjutant Costinel Slăniceanu, rănit în anul 2006, în Afganistan;

plutonier major Irinel Matei, rănit în anul 2008, în Afganistan.

Canotaj în sală (la simulator)

locotenent Ciprian Iriciuc, rănit în anul 2015, în Afganistan;

plutonier major Dumitru Paraschiva, rănit în anul 2009, în Afganistan.

Haltere

maior Nicolae Grigore, rănit în anul 2007, în Afganistan;

plutonier adjutant principal Eugen Mănăilă, rănit în anul 2010, în Afganistan.

Tir cu arcul

caporal Eugen Pătru,  rănit în anul 2014, în Afganistan;

plutonier Ionuț Butoi, rănit în anul 2008, în Afganistan;

colonel Augustin Pegulescu, rănit în anul 2009, în Afganistan;

colonel (rtr.) Dorin Petruț, rănit în anul 2007, în Irak.

Înot

plutonier major Ionel Eugen Bida, rănit în anul 2010, în Afganistan;

La disciplina de echipă „Volei din şezut” sunt înscrişi toţi cei 15 sportivi.

Programul competiției

Loading...