Prefectul de Neamţ: "Secţia ATI pentru pacienţi COVID-19 a fost mutată sâmbătă, fără aviz DSP". Reacţia managerului spitalului

Ultima actualizare:

    Incendiul de la ATI Piatra Neamţ a ucis 10 oameni
Incendiul de la ATI Piatra Neamţ a ucis 10 oameni

Prefectul de Neamţ a declarat că Secţia ATI pentru pacienţi cu COVID-19 de la Spitalul Judeţean Neamţ a fost mutată de la etajul trei la etajul al doilea al clădirii în cursul zilei de sâmbătă (14 noiembrie). La câteva ore după mutare, care a fost făcută fără aviz sau informare a DSP, a izbucnit incendiul care a ucis 10 oameni. Managerul spitalului a negat însă acuzaţiile

UPDATE: Managerul Spitalului Judeţean Neamţ, Lucian Micu, a declarat că pacienţii mutaţi sâmbătă de la etajul 3 la etajul 2 al spitalului, în secţia ATI, au fost plasaţi în spaţii deja amenajate, care aveau acordul DSP din primăvară, cu circuite deja stabilite.

Lucian Micu a precizat că spaţiile în care s-au făcut lucrări, la etajul 2, nu au fost folosite şi nu sunt încă dotate cu aparatură. El a spus că o parte din pacienţii din cele două saloane ATI de la etajul doi se aflau acolo de mai mult timp şi doar câţiva au fost mutaţi de la etajul 3 în cursul zilei de sâmbătă, înainte de incendiu

George Lazăr a declarat, duminică dimineaţa, la Digi24, că mutarea secţiei de la un etaj la altul s-a făcut fără a avize şi fără informarea autorităţilor, lucru ce era obligatoriu, pentru că implica modificarea structurii organizatorice a spitalului, conform adevarul.ro. Mai mult, potrivit prefectului, în saloanele unde a fost mutată secţia ATI COVID fuseseră făcute o serie de lucrări de către spital, în regie proprie, pentru a mări capacitatea de funcţionare.

 Prefectul judeţului Neamţ a mai declarat că se ia în calcul ipoteza ca incendiul să fi izbucnit de la un injectomat, aparat folosit pentru injectarea automată de medicamente pacienţilor de la ATI. 

Orban: "Există informaţii privitoare la mutarea pacienţilor"

Pe de altă parte, Ludovic Orban a declarat că se ştia de câteva zile că pacienţii vor fi mutaţi: ”Din declaraţiile managerului spitalului făcute cu câteva zile înainte, se ştie că au fost prevăzute nişte lucrări de instalaţii care au fost prezentate ca fiind destinate creşterii numărului de paturi la Terapie Intensivă. De asemenea, există informaţii privitoare la mutarea de la etajul 3 la etajul 2 a pacienţilor de la Terapie Intensivă. Nu ne hazardăm să dăm niciun fel de interpretare”

 Raed Arafat a precizat că spitalul avea autorizaţii şi că, dacă nu au exista modificări pe secţiile sale, nu avea nevoie de alte avize. „Spitalul fiind vechi, el a avut doar două autorizaţii pe două secţii care au avut modificări în ultimii ani”, a declarat Raed Arafat. „Dacă nu s-au produs modificări, el nu trebuia să ceară, conform legii. Dar dacă s-au produs modificări şi n-a cerut, atunci aici este alt aspect şi echipa care s-a deplasat va verifica acest lucru”, a mai spus şeful DSU.   

Ancheta în cazul incendiului, preluată de Parchetul General

Secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu a declarat că ancheta în cazul incendiului a fost preluată de Parchetul General, fiind desemnaţi doi procurori care se deplasează la faţa locului. Ei sunt sprijiniţi de poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale şi Institutului Naţional de Criminalistică. 

Şeful IGSU, Dan Paul Iamandi, a declarat că a dispus crearea a două comisii vizând incendiul de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ.  Una dintre comisii va determina cauza probabilă a incendiului, iar cea de a doua va verifica respectarea condiţiilor de autorizare, respectiv dacă în ultima perioadă s-au făcut modificări care impuneau solicitarea unei autorizaţii de la ISU.  

”Am dispus înfiinţarea a două comisii: una care va stabili cauza incendiului imediat ce se va putea, ce procurorul ne va permite accesul în interior;  a doua comisie se va ocupa de verificarea în teren a respectării condiţiilor de autorizare. Să verifice dacă cumva în aceaa secţie s-au făcut modificări în ultima perioadă care impuneau solicitarea de autorizaţiei de securitate la incendiu de la ISU Neamţ”, a afirmat Iamandi, citat de news.ro.   

Medicul de gardă, rănit în incendiu, transferat în Belgia

Zece pacienţi cu COVID-19 au murit sâmbătă seară la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ după ceun incediu a izbucnit intr-unul din cele două saloane ale secţiei ATI de la etajul doi al clădirii. Opt dintre pacienţii morţi se aflau în salonul unde au izbucnit flăcările. Alţi doi pacienţi, din salonul alăturat, au murit la Secţia Urgenţe, după mutarea de la ATI. Alţi şapte pacienţi cu COVID, în stare gravă, au fost transferaţi la Iaşi. Medicul de gardă Ion Cătălin Denciu, care a suferit arsuri grave pe 40% din corp în timp ce a încercat să salveze pacienţii din flăcări, a fost transferat duminicpă dimineaţă, cu aun avion militar, la un spital din Belgia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net