Pregăteşte-ţi casa pentru oaspeţi!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Este perioada vizitelor, a meselor întinse, a revederilor. Fie că eşti oaspete, fie că petrecerea se ţine la tine acasă, trebuie să te pregăteşti puţin înainte, ca să faci impresie bună. Specialiştii au pentru tine sfaturi interesante ce ţin de organizare, dar şi de bunele maniere.

Primul lucru pe care trebuie să-l facă cel care primeşte musafiri este curăţenia în casă. Camera de oaspeţi, dar şi bucătăria şi baia trebuie să arate impecabil. Apoi, este foarte important ca la intrarea în locuinţă oaspeţii să nu se împiedice de covorul de pe hol, de umbrele, genţi şi încălţări. Aranjează zona astfel încât oamenii să-şi poate pune şi ei lucrurile lor. Fă ordine în living şi, în afară de ornamentele de Crăciun, nu lăsa nimic la vedere. Revistele, obiectele personale şi alte mărunţişuri le poţi pune într-o cutie de depozitare pentru a elibera spaţiul, iar după plecarea musafirilor le vei pune la loc.

Cum aranjezi corect masa de Crăciun

Trebuie să ştii de la bun început numărul persoanelor participante la masă. În sufrageria unui apartament obişnuit încap maximum 10 oameni şi, pentru ca toată lumea să se simtă bine, e nevoie să aloci un spaţiu de cel puţin 50 cm pentru fiecare invitat.

Atunci când mergi la cumpărături pentru mâncare, asigură-te că ai în casă tacâmurile necesare, ca să nu te trezeşti pe ultima sută de metri că setul de pahare îţi e incomplet sau că nu ai toate farfuriile din acelaşi model.

La mesele festive, fiecare farfurie trebuie dublată de o alta, pe care doar să pui farfuria din care mănânci. Mai ai nevoie de farfurii mijlocii pentru aperitiv, de boluri pentru supă, de farfurii pentru felul principal şi încă de altele mai mici pentru desert.

Codul bunelor maniere spune că locul furculiţelor e la stânga farfuriei, aliniate de la stânga spre dreapta, în ordinea utilizării lor, şi se pun cu dinţii în sus.

Cuţitele stau în dreapta, cu partea tăioasă spre farfurie, tot în ordinea utilizării (cel mai îndepărtat fiind pentru primul fel de mâncare). În faţa farfuriei stă lingura, cu partea adâncită în sus, şi, eventual, linguriţa de desert. Nu vom aşeza lângă farfurie mai mult de trei cuţite şi trei furculiţe.

simeon stalpnicul png

Dacă e nevoie de mai multe, pune-le alături, pe o măsuţă. Locul paharelor este în faţa farfuriei, spre dreapta. Se pune un pahar de ţuică, unul de vin şi unul de apă. Ele trebuie să facă parte din acelaşi serviciu. După utilizare, paharele de ţuică se iau de pe masă. Sticlele de vin şi de apă se pun simetric pe masă, la îndemâna bărbaţilor, care vor turna în pahare. Nu se toarnă în pahare decât după ce s-au golit, aflăm din cartea “Codului bunelor maniere astăzi” a Aureliei Marinescu. Muştarul, ketchup-ul, oţetul şi uleiul de măsline nu se aduc la masă decât dacă cineva le cere. Nici scobitorile nu-şi au locul pe masă pentru că nu se folosesc în public. Cine are neapărată nevoie, se va duce la baie.

Reguli pe care trebuie să le respecte gazda

  • Nu-ţi lăsa musafirii să se descalţe la uşă. Eventual, dacă afară plouă sau ninge, pune-le la dispoziţie botoşi de unică folosinţă sau câte o pereche de papuci curaţi.
  • Nu te uita la ceas pe durata vizitei, pentru a nu da musafirului impresia că trebuie să plece.
  • Nu te ridica să speli vasele sau să faci ordine în bucătărie cât timp musafirii sunt în living, la masă. E frumos să stai cu ei.
  • Atunci când invitaţii vor să plece, nu insista să mai rămână. Îi poţi pune într-o situaţie jenantă, se pot simţi obligaţi.

3 sfaturi pentru musafiri

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net