Premieră medicală în România. Medicii i-au pus proteză la pumn

Ultima actualizare:

    Operația a decurs fără complicații
Operația a decurs fără complicații

Premieră medicală în România, la o clinică privată din București. Chirurgii i-au montat unui bărbat de 21 de ani o proteză de ultimă generație, la mână, după ce acestuia I s-a necrozat un os. Operația, deși complicată, a decurrs foarte bine, iar, acum, tânărul se recuperează.

O echipă de chirurgici a realizat, pentru prima dată în România, o intervenție de înlocuire a unui os necrozat (n.r. țesut mort) al mâinii cu o proteză de ultimă generație din pyrocarbon. Pacientul este un tânăr de 21 de ani, care suferea de necroza osului semilunar, localizat la nivelul încheieturii pumnului. El a fost diagnosticat cu această afecțiune în urmă cu aproximativ un an și jumătate, însă s-a prezentat la clinică recent, când necroza se afla deja într-un stadiu destul de avansat.

Anterior, pacientul a fost la mai multe clinici din Anglia, unde i s-a propus varianta unui implant de silicon (un produs de o calitate mai slabă comparativ cu proteza de ultimă generație din pyrocarbon, produsă în SUA). 

Din cauza unei conformații anatomice anormale a oaselor antebrațului tânărului, osul semilunar a fost, în timp, supus unei presiuni suplimentare, ceea ce a determinat schimbarea formei, pierderea vascularizației și necrozarea.


    Osul semilunar se află la baza degetului mare
Osul semilunar se află la baza degetului mare

Tânărul a început să aibă dureri mari, zilnic. În plus, nu-și mai putea folosi mâna. Medicii au spus că, dacă ar fi amânat operația, risca să dezvolte artroză și ar fi necesitat o intervenție chirurgicală mult mai invazivă, care implica excizia atât a osului semilunar, cât și a oaselor învecinate și scurtarea mâinii sau blocarea totală a articulației.

„Intervenția a avut un grad ridicat de complexitate, având în vedere precizia cu care trebuie efectuată, însă datorită pregătirii solide a echipei medicale, a fost încheiată cu succes. În prezent pacientul este într-o stare bună și urmează să înceapă perioada de recuperare, care va dura în jur de două luni”, a declarat dr. Iulian-Daniel Vîlcioiu, medicul curant al pacientului, de la Clinica Zetta.

Potrivit specialiștilor, operația a constat în excizia osului necrozat de la nivelul încheieturii pumnului, pregătirea oaselor învecinate pentru proteză, recoltarea unei grefe de tendon și fixarea protezei în poziție anatomică cu ajutorul grefei de tenod și al unor dispozitive din titan și gore-tex. Conform reprezentanților companiei Enlife Solutions, distribuitorul protezelor din pyrocarbon marca Integra, aceasta este prima comandă de astfel de implant în România.

Echipa multidisciplinară ortoplastică a fost alcătuită din dr. Dragoș Zamfirescu, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, dr. Iulian-Daniel Vîlcioiu, medic specialist ortopedie și traumatologie, și dr. Irina Luca, medic anestezist.

image
image
image
image
image
image
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net