Premieră în România: un pensionar din Vrancea refuză de cinci ani să încaseze pensia. Care este motivul?

Ultima actualizare:

    Casa de Pensii Vrancea Foto: adevarul.ro
Casa de Pensii Vrancea Foto: adevarul.ro

De cinci ani, de când s-a pensionat, un bărbat din județul Vrancea refuză să-și încaseze drepturile bănești. În vârstă de 70 de ani, Ilie Diaconescu spune că nu i-a fost calculată corect pensia, motiv pentru care nu o acceptă.

Ilie Diaconescu reprezintă un caz unic în România. Bărbatul a împlinit vârsta standard de pensionare în urmă cu cinci ani, când i s-au deschis şi drepturile la pensie, iar din dosarul depus la Casa Judeţeană de Pensii Vrancea a reieşit că a avut o vechime în muncă de 16 ani, trei luni şi patru zile, din care doar în grupa a doua de muncă aproape cinci ani şi opt luni, scrie adevarul.ro.

Acestea sunt cifrele rezultate din cartea de muncă şi din adeverinţele pe care Ilie Diaconescu le-a prezentat celor care i-au calculat pensia. Dar bărbatul se simte nedreptăţit şi spune că a fost prejudiciat de ani buni de grupă de către funcţionarii de la Casa de Pensii Vrancea, situaţie pe care însă nu o poate dovedi cu acte din care să reiasă afirmaţiile sale.

Are nevoie de acte doveditoare de la Cooperativa Prestarea

Ilie Diaconescu a avut mai multe meserii, printre care şi de frezor la Roman Braşov, iar această fabrică este singura care i-a oferit adeverinţele necesare de grupă. Însă bărbatul susține că, în urmă cu 40 de ani, a mai lucrat la o altă firmă din Vrancea, Cooperativa Prestarea, dar nu are la mână nici măcar o singură dovadă că ar fi muncit în condiţii grele care impuneau sporuri suplimentare. El consideră că datorită anilor lucraţi în grupă acolo ar fi trebuit să iasă la pensie la 62 de ani, şi nu la 65. În plus, susţine că este foarte mic cuantumul pensiei, aferent unui punctaj de doar 0,46, ceea ce înseamnă o pensie de aproximativ 800 de lei pe lună.

Petiție către Protecția Consumatorului

„Cer să mi se dea grupă de la Cooperativa Prestarea. Fostul director mi-a spus că nu îmi dă grupă pentru că el nu a plătit, deci a încălcat legea. Să plătească acum şi să fie tras la răspundere. Vreau dovadă la mână să iau pensie din ţară din urmă, din 2012, pensie de drept”, spune Ilie Diaconescu într-o petiţie către Protecţia Consumatorilor din Vrancea.

Bărbatul a făcut contestaţie şi faţă de pensia stabilită, soluţionată cu răspuns negativ de Comisia Centrală de Contestaţii din cadrul Casei Naţionale de Pensii Publice. Acestuia i s-a recomandat ca în situaţia în care va putea dovedi cu documente alte perioade de vechime în muncă să se adreseze cu o nouă cerere Casei de Pensii Vrancea, pentru recalcularea drepturilor băneşti. El a mai fost informat că anii de muncă de la Prestarea, doi ani şi trei luni, i-au fost luaţi în calcul la stabilirea pensiei. În anul 2016, pentru că poştaşul nu era primit în curte luni la rând, plata pensiei i-a fost suspendată. Acum, bărbatul poate solicita drepturile din urmă, are acest drept. 

Citește și: 

Noua lege a pensiilor. Când te poţi pensiona în funcţie de anul naşterii

Iată ce pensii vom avea din 2021! Calculele făcute de Ministerul Muncii

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net