Premierul Ludovic Orban dă asigurări: «Slujbele de Crăciun se pot desfăşura»

Ultima actualizare:

    Premierul Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban

Comisia Europeană a pregătit un set de recomandări pentru perioada Sărbătorilor de iarnă. Printre acestea se numără şi înlocuirea liturghiilor de Crăciun din biserici cu „iniţiative online sau televizate”. Premierul Ludovic Orban a comentat recomandările Comisiei.

“NU adunărilor pentru liturghii de Crăciun”, este invitaţia cuprinsă în proiectul Comisiei Europene legat de măsurile anti-COVID pentru Sărbători. Comisia Europeană cere “luarea în considerare a evitării ceremoniilor religioase cu adunări mari şi înlocuirea acestora cu iniţiative online, la televizor sau la radio”, potrivit unor surse de la Bruxelles. Printre altele, Comisia recomandă menţinerea interzicerii circulaţiei inclusiv pentru ultimele zile din an, reamintind principiul cheie de urmat: “prudenţă”. Pe scurt, trebuie evitate greşelile din vară, deoarece riscul este un posibil al treilea val, a reamintit preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: “Ştiu că cei care au magazine, baruri, restaurante vor să se termine restricţiile, dar trebuie să învăţăm din greşelile făcute vara şi să evităm repetarea lor. O relaxare prea rapidă şi excesivă a măsurilor devine un risc în faţa unui al treilea val după Crăciun”.

«Comisia Europeană nu decide şi nu poate impune»

Imediat a venit reacţia Bisericii Ortodoxe Române. „Comisia Europeană nu decide şi nu poate impune nimic în sfera esenţială a religiosului, doar poate emite recomandări(!) legate de încurajarea şi intensificarea protejării de noul coronavirus în viaţa socială din perioada Sărbatorilor. Aceste recomandări(!) în sine nu pot conduce la anularea sau transferarea în online a slujbelor de Crăciun şi nimeni onest sau ancorat în realitatea socială profundă nu poate dori sau impune acest lucru. Experienţa lor socială şi discernământul conferit de credinţa împrietenită cu raţiunea, nu în divorţ cu ea, fac din biserici spaţii comunitare în care slujbele religioase se pot desfăşura în condiţii de reală siguranţă”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.Și premierul Ludovic Orban a venit cu precizări: ”Ştim foarte bine că slujbele în România se pot desfăşura, respectând măsurile de protecţie sanitară, slujbele se desfăşoară. Singurul lucru la care ne gândim este să convingem cât mai mulţi români să respecte măsurile de protecţie sanitară, astfel încât să reducem cât mai mult numărul persoanelor care se infectează”. Orban a precizat că se va vedea în zilele următoare care este trendul, însă în ultima săptămână numărul de cazuri a scăzut cu peste 2.000 şi a crescut numărul persoanelor vindecate, precizând că într-adevăr s-au făcut mai puţine teste fiind zile libere.

Un preot de 43 de ani a murit răpus de SARS-CoV-2

Un tânăr preot dintr-o localitate din vecinătatea reşedinţei de judeţ Râmnicu Vâlcea a pierdut lupta cu COVID-19, după mai multe săptămâni de suferinţă, deşi avea numai 43 de ani şi părea să-şi revină. 

Autorităţile române ignoră recomandarea Comisiei Europene ca liturghiile să aibă loc online sau la tv
Autorităţile române ignoră recomandarea Comisiei Europene ca liturghiile să aibă loc online sau la tv

Preotul Vasile Daniel Mitu oficia slujbe de mai bine de un deceniu şi jumătate la Parohia Dăeşti I din Protoieria Călimăneşti - Vâlcea. În urmă cu mai bine de trei săptămâni a fost diagnosticat pozitiv la virusul SARS - CoV-2. A fost internat în spital şi părea să răspundă la tratament, dar dintr-o dată starea i s-a înrăutăţit brusc. În data de 1 decembrie a făcut un stop cardio-respirator, căruia nu i-a mai supravieţuit. A lăsat în urmă două copile orfane şi o întreagă comunitate îndoliată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
Podul lui Ștefan cel Mare FOTO Tele1 Bacău (1) jpg
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net