Familia Ponta şi deputatul Sebastian Ghiţă în atenţia procurorilor DNA

Ultima actualizare:

    Cornelia Naum (în centru), mama premierului, a înfiinţat una dintre firmele controlate marţi de procurori. Ulterior, a devenit acţionară la această firmă şi Alexandra Ponta Herţanu (stânga jos), sora premieruluiFoto Arhivă Personală
Cornelia Naum (în centru), mama premierului, a înfiinţat una dintre firmele controlate marţi de procurori. Ulterior, a devenit acţionară la această firmă şi Alexandra Ponta Herţanu (stânga jos), sora premieruluiFoto Arhivă Personală

Familia Ponta şi deputatul Sebastian Ghiţă în atenţia procurorilor DNA? Pare un scenariu neverosimil, dar totuşi marţi, 17 februarie, a devenit real. Motivul? Suspiciuni de deturnări de fonduri europene şi evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 10,3 milioane de lei.

UPDATE Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta, a fost reţinut miercuri dimineaţă de DNA Ploieşti. Detalii aici.

Ancheta este derulată de procurorii DNA Prahova şi are în centru firmele participante la proiectul de refacere pe bani europeni a canalizării în oraşul prahovean Comarnic. În acest caz s-au făcut marţi 14 percheziţii în Bucureşti şi Prahova la mai multe societăţi printre care SC Exfin SRL şi SC Grossman Engineering Group SRL.

Prima este înfiinţată de mama premierului Ponta, Cornelia Naum şi este administrată acum de fata acesteia, Alexandra şi soţul ei, Iulian Herţanu. A doua este “copilul” lui Herţanu. Potrivit primelor date din anchetă, procurorii suspectează că s-ar fi deturnat aproximativ 54 la sută din fondurile din proiect. De asemenea, în cauză sunt suspiciuni şi cu privire la comiterea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, printre care şi fapte de evaziune fiscală.

Sebastian Ghiţă, cercetat sub control judiciar
Sebastian Ghiţă, cercetat sub control judiciar

Prejudiciul produs este estimat la 7,8 milioane de lei, la care s-ar adăuga o pagubă de 2,5 milioane de lei, din evaziune fiscală, au precizat sursele citate.

Pentru a face lumină în acest dosar, la sediul DNA Prahova au fost aduşi cu mandate în afară de Sebastian Ghiţă şi Iulian Herţanu, o sumedenie de VIP-uri printre care şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma.

La ieşirea din sediul DNA Ploieşti, Sebastian Ghiţă a declarat că este “urmărit penal” în dosarul cumnatului lui Victor Ponta. “Acuzaţia e că am sprijinit acest grup, dar nu ştiam că ei sunt un grup”, a adăugat Ghiţă, referindu-se la firma Grossmann Engineering.

“Le-am spus procurorilor despre natura relaţiilor mele cu Herţanu”, a mai declarat Sebastian Ghiţă la ieşirea din sediul DNA. “Eu, familia Cosma - nu-i cunoaştem foarte bine pe aceşti oameni (firma Grossmann Engineering, în care a fost asociat Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta - n.red.)”, a mai spus Ghiţă.

Tun de peste două milioane de euro dat de firma surorii lui Victor Ponta şi a soţului ei, Iulian Herțanu
Tun de peste două milioane de euro dat de firma surorii lui Victor Ponta şi a soţului ei, Iulian Herțanu

Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic a început în anul 2012 şi trebuia terminat anul trecut, termenul de finalizare fiind prelungit întrucât lucrările nu sunt gata. “Pe durata contractului am amendat de cel puţin şase ori firma Grossman Engineering Group SRL, pentru nerespectarea avizelor emise de primărie în derularea acestor lucrări”, a dezvăluit corespondentului Mediafax, primarul Dorian Botoacă. Edilul a explicat că amenzile au fost date pentru faptul că după ce au spart străzile, constructorii nu au adus carosabilul la starea iniţială. 

Click! SPUNE:

Iulian Herțanu e un om de afaceri originar din Iași. Cumnatul lui Victor Ponta a avut numeroase contracte controversate cu statul. În 2012, una dintre firmele lui Herțanu a încheiat un contract de 50 de milioane de lei cu statul, alături de o companie apropiată de fostul președinte Traian Băsescu.

Mai mult, compania cumnatului lui Ponta a avut, în ultimii opt ani, contracte cu statul român în valoare de aproximativ 100 de milioane de lei. Cea mai profitabilă afacere a fost câștigarea unei licitații de aproape 50 de milioane de lei pentru extinderea rețelei de canalizare din Comarnic. 

Şi ei sunt oaia neagră în familii celebre

Fratele lui Traian Băsescu, închis acasă

În 20 iunie 2014, fratele fostului președinte Traian Băsescu, Mircea, a fost arestat, fiind acuzat că, prin intermediul lui Marian Căpăţână, ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni la judecători să dispună o sentinţă favorabilă în procesul lui Bercea Mondial.

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost arestaţi, după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări realizate pe ascuns de fiul acestuia, ce ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele fostului şef al statului. În noiembrie 2014,  Mircea Băsescu a fost eliberat din arestul Poliției Capitalei. În prezent, el se află în arest la domiciliu, în Constanța.

Traian Băsescu s-a dezis de fratele său când acesta era în arest
Traian Băsescu s-a dezis de fratele său când acesta era în arest

Fiul fostei senatoare Sorina Plăcintă, condamnat pentru tentativă de omor

Fiul fostei senatoare Sorina Plăcintă, Andrei (25 de ani), a fost condamnat la patru ani și jumătate de închisoare, în noiembrie 2013, în prezent, fiind închis la Penitenciarul Timișoara. Andrei Plăcintă a fost trimis în judecată la începutul lunii iunie 2011, fiind acuzat de tentativă de omor calificat, tâlhărie, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice în legătură cu un incident petrecut în 6 decembrie 2010, în Capitală.

În seara acelei zile, el și-a lovit fosta iubită, i-a luat telefonul, apoi s-a urcat cu picioarele pe mașina fetei pe care a deteriorat-o. În momentul în care au intervenit mai multe persoane, Plăcintă a pătruns cu mașina pe trotuar cu intenţia vădită de a le lovi. A trecut cu mașina peste unul dintre bărbați, provocându-i mai multe răni.

Sorina Plăcintă şi-a susţinut fiul pe parcursul procesului
Sorina Plăcintă şi-a susţinut fiul pe parcursul procesului
image
image
image
image
image
image
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
schelet arhiva jpg
Valea Cernei și Cernișoarei, după inundatii  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (90) jpg
ungaria romania colaj pexels jpg
Gustav Klimt Immersive Experience Gold in Motion 2 jpg
cafea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net