Prețurile locuințelor au explodat! Cât a ajuns un apartament la Iași e de domeniul fantasticului!

Ultima actualizare:

    La Iași, apartamentele în blocurile noi se vând încă de la stadiul de proiectSursa foto: Adevărul
La Iași, apartamentele în blocurile noi se vând încă de la stadiul de proiectSursa foto: Adevărul

Prețurile apartamentelor au explodat în ultima perioadă, chiar dacă mulți specialiști în imobiliare se așteptau ca piața să stagneze sau chiar să cunoască o scădere. Iată că lucrurile nu stau deloc așa, iar dovada o reprezintă situația din Iași, unul dintre cele mai mari orașe din țară.

Prețurile apartamentelor au explodat! Care sunt motivele

Motivele pentru care prețul apartamentelor a crescut în ultimii ani sunt mai multe, scrie Adevărul

Pandemia și munca de acasă

În primul rând, a crescut numărul de locuitori din marile orașe. Motivul? Pandemia i-a făcut pe mulți să rămână în localitățilelor de baștină, iar migrarea către marile orașe precum Iași, București, Constanța, Cluj-Napoca sau Timișoara a suferit o stagnare. Munca de acasă i-a făcut pe mulți români să caute o locuință chiar în orașele unde s-au născut. 

Dezvoltarea cartierelor rezidențiale

În perioada pandemiei, dezvoltatorii imobiliari au construit blocuri pe bandă rulantă, au lucrat la foc continuu și au dezvoltat cartierele rezidențiale. O situație specială se întâlnește la Iași, scrie Adevărul, unde prețurile apartamentelor au crescut și cu câteva sute de euro pe metru pătrat. Aici, piaţa imobiliară este într-o continuă expansiune, dar același lucru se pare că se întâmplă cam în toate localitățile mari ale țării. Cele mai mari creșteri se înregistrează în cazul apartamentelor din blocurile noi. Iar bătaia este destul de mare căci românii nu mai așteaptă finalizarea construcției ci cumpără încă din stadiul de proiect, de schiță. Nu contează că prețurile ajung și la 2.000 de euro pe metru pătrat. 

A crescut numărul populației

Populaţia municipiului Iași a început să crească în ultimii ani datorită multinaţionalelor care îşi deschid tot mai multe birouri în clădirile din centrul oraşului. 

În Iași, cel puțin, în ultimii ani a crescut populația, motiv pentru care oamenii au nevoie de locuințe noi, în care să se mute. Este vorba despre tineri care caută apartamente noi, în blocuri ridicate recent, din cartiere rezidențiale.  „Mergem cu clienţi şi le arătam apartamente în blocuri care seamănă cu cele care urmează să se construiască, iar aceştia cumpără apartamentele chiar și cu un un an înainte de a fi ridicat blocul. Preţurile pe metru pătrat depăşesc 1.000 euro în majoritatea zonelor, iar cele mai căutate sunt blocurile noi, de către tineri cu vârste cuprinse între 25-40 de ani”, a declarat Ştefan Apostol, agent imobiliar. 

Cât costă apartamentele din Iași. Prețuri la apartamente și case

În Iași, prețurile au crescut atât la apartamente, cât și la case. 

  • Apartamente în Centrul Civic. În Centrul Civic din Iași, preţurile apartamentelor depăşesc 1.850 euro pe metrul pătrat, asta dacă este cumpărat direct de la dezvoltator. 
  • Apartamente în Copou. O altă zonă bună este Copoul, acolo unde un apartament porneşte de la 1.400 de euro metrul pătrat, dar preţurile au început să crească şi în zone de la marginea Iaşului, precum CUG sau Bucium.

Cât costă casele în Iași?

Preţurile au crescut foarte mult şi la case în ultimul an, foarte căutate fiind chiar şi duplexurile. Preţul unei case în afara oraşului, dar la doar câteva minute de centru, depăşeşte acum 110.000 de euro, chiar dacă în urmă cu un an sau doi în aceeaşi zonă se putea achiziţiona o casă cu 85.000 - 90.000 de euro. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu casele cu mai puţini metri pătraţi, care în urmă cu trei ani costau 60.000 de euro. 

În acest moment, din cauza faptului că zonele s-au dezvoltat, cartierele au acum mai mulţi locuitori, străzile s-au asfaltat, iar în zonă s-au deschis şi magazine care ajută la deplasări mai puţine spre oraş, preţurile au crescut cu până la 20.000 de euro. 

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net