Emoţii cât ”casa” la şcolile unde s-a organizat Evaluarea naţională. Luni, 19 iunie, a fost prima probă, cea scrisă la Română, iar subiectele le-au cam dat de furcă absolvenţilor de gimnaziu.


Reporterii Click! au mers la primele ore ale dimineţii să vadă cum se descurcă cu emoţiile elevii şi rudele lor, în prima zi de Evaluare naţională. La Şcoala Gimnazială ”Grigorie Ghica Voievod” din Capitală am găsit mămici, tătici, bunici şi prieteni care aşteptau cu înfrigurare să afle ”ce s-a dat”.

Absolvenţii de gimnaziu au avut de motivat apartenenţa unei poezii la genul liric şi de redactat un eseu de 150-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei competiţii sportive.

Primul care a ieşit a fost un băiat, imediat după ora 10.00. Era atât de supărat, încât ne-a spus doar că nu a ştiut mai nimic din subiectele picate. A plecat singurel şi abătut spre casă. Şi alţi elevi care au ieşit repede din examen au fost trişti. Cristian ne-a spus că îşi doreşte să ia măcar o notă de 5,00. “Nu prea am ştiut pentru că m-am ocupat mai mult cu sportul. Joc fotbal şi baschet şi nu prea am avut timp să învăţ”, ne-a spus băiatul. Şi Ionuţ a ieşit dezamăgit. ”Sper din tot sufletul să iau măcar un 5,00. Nu prea le am eu cu poezia şi nu prea m-am descurcat”, ne-a spus băiatul.

4-actu-foto-2-tifeti-15-inalt-banda-pe-ochi.jpg

“Nu prea am avut timp să învăţ”, Cristian
Foto: Click!

 

Nu toţi elevii şcolii au fost nefericiţi după prima probă. Una dintre fete a ieşit bucuroasă pe poarta şcolii şi a îmbrăţişat-o fericită pe mama ei, care stătuse două ore lipită de gard.

Pe 21 iunie urmează proba scrisă la Matematică, iar pe 22 iunie proba în limba maternă, unde este cazul. Afişarea primelor rezultate este programată pentru 26 iunie, până la ora 16.00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 20.00.

Click! spune

La Evaluarea Naţională din acest an s-au înscris 144.890 de candidaţi, dintre care 144.740 din seria curentă şi 150 din seria anterioară. Anul trecut, au avut medii peste 5,00 circa 111.000 de absolvenţi, iar alţi 37.000 sub media de trecere. Cu toate acestea, toţi au fost repartizaţi în clasa a IX-a, care e obligatorie.

 
 
Loading...