A fost noapte plină pentru Unităţile de Primiri Urgenţe din ţară. Sute de români au ajuns la spital. Dar nu pentru că au mâncat prea mult. Ci pentru că au băut. Unii au ajuns din curtea bisericii direct la urgenţe. Alţii au fost luaţi de pe stradă unde au produs sau au fost victimele unor accidente rutiere. Medicii spun că se aşteaptă ca în următoarele ore să vină al doilea val de pacienţi. Cei care mănâncă prea mult.


Zeci de oameni au ajuns, în nopatea de Înviere, la Spitalul de Urgenţă „Nicolae Oblu” din Iaşi, după ce au fost bătuţi sau accidentaţi. Şi situaţia este similară la majoritatea spitalellor din ţară. Medicii spun că numărul celor care au consumat prea mult alcoole este foarte mare în comparaţie cu anii trecuţi. „Alcoolul face ravagii. 1 din 5 pacienţi ajunşi la camera de gardă a fost victima consumului de alcool. Recordul pe noaptea trecută la alcoolemie a fost de 3,3 grame de alcool în aerul expirat. Garda de Paște a fost cam aşa: 1 din 3 pacienți a fost internat, 10% la terapie intensivă şi jumătate operați în urgență. A fost număr record de accidente si agresiuni. „, a explicat Cond.univ.dr.Tudor Ciuhodaru de la Spitalul “Nicolae Oblu” din Iaşi.

Pentru “luptele” din noaptea de Înviere oamenii au folosit ce le-a picat în mână. Unii au rupt scânduri din garduri, alţii au găsit cărămizi pe care le-au folosit să le crape capul rivalilor, iar alţii au folosit spray lacrimogen.

Şi asta nu este tot. Medicii se aşteaptă ca în orele următoare alt val de pacienţi va invada secţiile spitalelor.  Pentru că, după 7 săptămâni de post, românii abia aşteaptă să se înfrupre din bucatele pe care gospodinele le-au pregătit pentru Sărbătoarea Învierii.

Totuşi, pentru a nu transforma paştele într-o zi de pelerinaj la urgenţe, medicii îi sfătuiesc pe gurmanzi să încerce să mănânce ponderat. Să guste câte puţin din toate să consume cu moderaţie băuturi alcoolice, să bea multă apă, iar după masă să iasă la plimbări în aer liber.

Citeşte şi: Pompierii au avut peste 1.300 de intervenţii în noaptea de Înviere

Citeşte şi: Sfaturi ca să nu-ți cadă greu masa de Paște

 
 
Loading...