1000 de utilaje, 3.200 de persoane, 14.500 de tone de material antiderapant și surpriza, 20 de”monștri”care vor mânca zăpada și o vor transforma în apă. Aceasta este armata pe care autoritățile locale din București o aruncă în luptă în această iarnă. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea a cerut firmelor de deszăpezire să își cazeze oamenii în oraș, pentru a nu se întâmpla ca anul trecut când”muncitorii au rămas blocați prin nămeți în comune”


Capitala a intrat de luni în alarmă de gradul 0 anti-iarnă."Suntem pregătiți să dovedim că putem să realizăm o deszăpezire eficientă, fiind mai bine pregatiti ca anul trecut”a promis comandantul suprem al trupelor care se vor lupta cu generalul iarnă, Gabriela Firea. Edilul a amenințat că firmele care excută deszăpezirea și care nu isi fac treaba nu vor mai primi doar amenzi ci le vor fi reziliate contractele cu Municipalitatea.  rezilieri de contracte.

15977856_1283599631702841_2483281037713214322_n.jpg

Gabriela Firea este comandantul ”oștirii” care deszăpezește cel mai mare oraș al țării

”Ca noutate, anul acesta veți putea observa în Capitală și 20 de masini de topit zăpada, pentru că una dintre neplaceri, în fiecare iarnă era ca în zona centrală, în special, sau în anumite cartiere, se depuneau mormane de zăpadă care ingreunau foarte mult circulatia si erau inestetice. Vor fi și 200 de freze care vor acționa pe trotuare și străduțele mai mici”, a declarat luni, Gabriela Firea la comandamentul de iarnă.

Utilajele care topesc zăpada și o transformă în apă, nu sunt o noutate pe străzile Capitalei. Primăria sectorului 4 a folosit iarna trecută, în premieră în cel mai mare oraș al țării, un astfel de utilaj care face zăpada să dispară ca într-o vrajă. Reporterii Click au fost să vadă că nu este păcăleală și au asistat la o demonstrație pe strada Panselelor din sectorul 4. O remorcă este adusă și încărcată cu zăpadă. O simplă apăsare de buton și zăpada din benă este topită și curge sub formă de apă, printr-un furtun ca de pompieri într-o gură de canal.

”Acest utilaj pe care îl avem în teste, este de producție românească și poate topi 10-12 m cubi de zăpadă pe oră. Dacă își va dovedi eficiența, vom căuta soluții financiare pentru achiziționarea a cel puțin 2 astfel de utilaje, dar de capacitate mai mare, cel putin 35-40 de metri cubi pe oră”, a declarat Cătălin Dumitru, director administrativ al primăriei. Utilajul este de fabricatie romaneasca și costă în jur de 35.000 de euro. Dacă Gabriela Firea va dori un astfel de utilaj de capacități mai mari specialiștii consultați de Click spun că ”scorul”pleacă de la 60.000 de euro pe bucată. O astfel de mașină de ”mâncat” zăpadă consumă în jur de 20-25 de litri de motorină pe oră. Ideea primarului general al Capitalei de a folosi aceste utilaje pentru a topi mormanele de zăpadă care erau strânse și duse, cale de mulți kilometri în anumite locuri va aduce economii mari firmelor care fac deszăpezirea. În plus va elimina troienele de zăpadă care la prima ploaie devin mormane inestetice de gunoi iar când se topesc, poluează pânza freatică

 
 
Loading...