Primăvara vine mai repede! Urşii «meteorologi» din Târgu Mureş nu s-au înşelat de zece ani

Ultima actualizare:

    Urşii de la Grădina Zoologică din Târgu Mureş au prezis o primăvară timpurieCaptură Ştirile Pro TV
Urşii de la Grădina Zoologică din Târgu Mureş au prezis o primăvară timpurieCaptură Ştirile Pro TV

Ca în fiecare an, la Grădina Zoologică din Târgu Mureş, zeci de oameni s-au adunat pentru a ţine o tradiţie veche. Se spune că, pe 2 februarie, urşii ne anunţă dacă iarna va ţine mult sau dacă vom avea vreme bună. Iar acum, anotimpul rece se pare că va pleca curând.

Tradiţia spune că, dacă ursul tocmai ieşit din bârlog pe 2 februrie îşi vede umbra şi fuge speriat înapoi, vom avea o iarnă lungă. Dar, dacă el rămâne afară, putem să sperăm la o primăvară timpurie. Iar sâmbătă, la Gradina Zoologică din Târgu Mureş, cei doi urşi, Coco şi Ursula, au stat mult timp afară să se joace, semn că vom scăpa curând de frig. 

"Acum o să iasă Coco și Ursula aici, în padocul vechi al urșilor, iar noi putem observa dacă este vizibilă umbra lor. Tradiția spune dacă vedem umbra urșilor înseamnă că primăvară va mai aștepta”, a declarat biologul Halmagyi Ildiko, pentru stirileprotv.ro.

Localnicii şi angajaţii sunt siguri că urşi au dreptate, mai ales că nu au dat greş de zece ani. 

”Astăzi (nr 2 februarie) este vreme frumoasă, dimineața a fost înnorat, urșii nu și-au văzut umbra, când s-au trezit și au ieșit din bârlog au rămas afară și sperăm la un an îmbelșugat și cu mult soare”, a mai spus directorul Grădinii, Horaţiu Gorea. 

Sâmbătă la Târgu Mureș au fost 10 grade, însă în vestul țării s-au înregistrat și 14 grade.

Cârtiţa Phil a prezis şi el o primăvară timpurie

Ameranii au şi ei o tradiţie similară. Pe 2 februarie, cârtiţa Phil este aşteptat să iasă din viziuni, iar dacă îşi vede umbra, iarna va mai dura şase săptămâni. Anul acesta, Phil nu a văzut-o, la fel ca urşii Coco şi Ursula. Mii de oameni s-au adunat în Pennsylvania, pentru a vedea ce va prezice cârtiţa şi au aplaudat bucuroşi când au auzit anunţul, conform cnn.com. Totuşi, conform Administaţiei Naţionale A Vremii şi Oceanelor din SUA, Phil a avut dreptate doar în 40% din cazuri, de-a lungul celor 130 de ani de când se ţine tradiţia. 

image
image
image
image
image
image
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net