Primele declarații ale Șefului Jandarmeriei, după proteste: «Sunt mândru de oamenii mei»

Ultima actualizare:

    Primele declarații ale lui Sebastian Cucoș, Șeful Jandarmeriei, în urma protestelor violente din Piața VictorieiFoto: Captură Digi 24
Primele declarații ale lui Sebastian Cucoș, Șeful Jandarmeriei, în urma protestelor violente din Piața VictorieiFoto: Captură Digi 24

Cel aflat în fucția de conducere a Jandarmeriei, Sebastian Cucos, a avut marți, 14 august, prima apariție publică de la incidentele de vineri seară, 10 august, când zeci de protestatari pașnici au fost loviți, bruscați și gazați de către jandarmi. Cucoș a fost dur criticat pentru lipsa lui de reacție în cazul abuzurilor săvârșite de către oamenii legii în cadrul mitingului din Piața Victoriei și a fost invitat să ofere explicații cu privire la intervenția în forță a Jandarmeriei.

Șeful Jandarmeriei, Sebastian Cucoș, a vorbit în cadrul unei declarații de presă, unde erau așteptate explicații cu privire la coordonarea acțiunilor în forță desfășurate de către Jandarmerie, în seara de vineri, 10 august. Comandantul Jandarmeriei a explicat că are o experiență de 20 de ani în acest domeniu și a făcut un apel la calm către români, asigurând că toți cei vinovați vor fi anchetați, fie ei jandarmi sau civili. În aceeași notă, acesta a explicat că este mândru de colegii lui, care, consideră el, și-au făcut doar treaba. Cucoș a menționat, de asemenea, faptul că se află în așteptarea deciziei CSAT cu privire la definitivarea funcției de șef al jandarmeriei, acestuia expirându-i interimatul marți, 14 august, conform informațiilor furnizate de Adevărul

„Nu am făcut decât să îmi iubesc țara. Eu am jurat ceva și îmi păstrez jurământul. Să cred în Dumnezeu și în camarazii mei. În toate aceste misiuni am fost alături de oamenii mei și sunt mândru de ei. Am văzut polarizări diferite în spectrul media și nu numai. Haideți să ne așezăm un pic. Cei care au greșit vor plăti, indiferent de unde sunt. Sunt instituții care trebuie să facă lucrul acesta. Să le lăsăm să își facă treaba. Și să continuam și noi să ne facem treaba. Jandarmii aceștia care au umplut tot internetul acum sunt aceiași pe care i-ați văzut la inundații, care au scos oamenii din zăpadă și care ani la rând nu și-au dorit decât să avem un cadru normal de desfășurare a activităților. Polarizări diferite în ceea ce mă privește: că îmi dau demisia, că voi fi destituit, judecat, bătut cu pietre. Mă aflu în următoarea situație: am absolvit un examen legal; după absolvirea acestui examen, pentru poziția de comandant al Jandarmeriei Române este necesar avizul CSAT. Durează. Nu fac decât să aștept ca acest parcurs procedural să se înceheie. Dragi români, suntem în anul centenar. Haideți să ne așezăm la calm, la înțelegere. În ceea ce-i privește pe colegii mei: vă asigur că și-au făcut datoria. Vă asigur că își merită respectul nostru și al dumneavoastră. Dacă există cineva care se face vinovat de ceva, indiferent dacă este în uniformă sau civil, va fi investigat. Avem o justiție care își face treaba”.

Ministrul de Interne Carmen Dan a cerut titularizarea în funcție a lui Sebastian Cucoș, după ce interimatul de un an al acestuia a expirat marți, 14 august.  Deși Colonelul Sebastian Cucoş este propus în continuare ca şef al instituţiei, Președintele Iohannis refuză să semneze documentele de avizare către CSAT( Consiliului Suprem de Apărare a Ţării), deoarece este așteptată mai întâi decizia organelor judiciare abilitate, în legătură cu reprimarea violentă a protestului de vineri din Piaţa Victoriei.

„Având în vedere evenimentele din data de 10 august a.c., din timpul protestului din Piaţa Victoriei, în care a fost implicată Jandarmeria Română, se impune ca luarea unei decizii de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării privind numirea colonelului Cucoş Gheorghe-Sebastian în funcţia de inspector general să se realizeze după pronunţarea organelor judiciare abilitate, cu privire la legalitatea acţiunilor Jandarmeriei Române. În acest context, problematica în cauză poate fi supusă analizei şi deciziei CSAT în cadrul unei viitoare şedinţe, luând în considerare şi concluziile anchetelor organelor judiciare competente”, se precizează într-un comunicat.

Sebastian Cucoş a avut deja două interimate la şefia Jandarmeriei de câte şase luni, iar potrivit legii el nu mai poate beneficia de un al treilea interimat. Deși Carmen Dan a cerut numirea în funcție a lui Cucoș, până în acest moment, CSAT-ul nu şi-a dat avizul cu privire la numirea lui în funcție. Fără avizul CSAT-ului, Jandarmeria Română rămâne fără şef.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
plaja cipru jpg
image
image
image
image
image
image
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
micul dejun jpeg
WhatsApp Image 2024 04 16 at 14 46 35 (1) jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net