Greutate 20 de kg, autonomie 240 de minute, lungime doi metri. Sunt caracteristicile celor 15 izolete românești care au ieșit vineri din fabrica din București.


Bătălia împotriva coronavirusului ucigaș a dus la soluții extraordinare pentru o situație extraordinară. Specialiștii MApN au creat prima izoletă sută la sută românească dintr-o targă specială, folosită pentru a salva soldații contaminați cu sbstanțe toxice. Click! îți spune povestea echipamentului așa cum ne-a fost dezvăluită de specialiștii care au lucrat la proiect. Despre inteligența românilor nu se îndoiește nimeni în lume iar cel mai bun moment să o dovedească este acum, când ideile bune pot face diferența dinte viață și moarte, când orice ban contează. Izoleta românească este invenția cercetătorilor militari, care au pus la punct o targă izolată pentru transportul în siguranţă al persoanelor infectate cu noul coronavirus. Sistemul a fost realizat într-un timp record, doar patru zile și a fost botezat Bio-Evac.

echipaizoleta_.jpg

Echipa care a creat izoleta
O parte din echipa care a creat izoleta românească

La proiect au lucrat 10 ingineri ai Centrului de Cercetare Științifică și Ecologie al Ministerului Apărării, ”mintoșii”armatei române. Ei au început pe 12 martie crearea echipamentului, pe 16 martie au finalizat prototipul. Izoleta românească a fost testată și omologată în perioada 18-19 martie.”Echipamentul pentru transportul pacienților cu COVID-19 este dotat cu un sistem de filtrare și ventilație cu presiune negativă, adică un sistem care nu permite ieșirea virursurilor în exterior. Bio-Evac are o greutate de 20 de kilograme. Poate transporta oameni de până la doi metri înălțime și care să cântărească sub 150 de kg. Înăuntru bolnavul este fixat cu niște chingi”, ne-a declarat colonelul Cezar Stroe. Potrivit ofițerului Stroe, izoleta a fost obținută prin modificarea unei alte invenții: un echipament creat în 2014, pentru scoaterea răniților dintr-un câmp de luptă contaminat cu substanțe toxice de luptă. Prototipul dezvoltat de specialiștii armatei a fost preluat de două companii românești, Romarm, din subordinea Ministerului Economiei și Simtex care-l vor produce împreună în serie.”Am muncit zi și noapte pentru a scoate izoletele cât mai repede. Vrem să producem pentru început 18 bucăți la o calitate excepțională”, ne-au declarat surse din Simtex care au dorit să-și păstreze anpnimatul. Primul lot de 15 de izolete de concepţie şi producţie românească a fost recepţionat vineri, la sediul operatorului economic S.C. STIMPEX S.A, în prezenţa primului ministru al României, Ludovic Orban, ministrului Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă şi a ministrului Economiei, Virgil Popescu. Prima comandă a MApN se ridică la un număr de aproximativ 100 de izolete

 

Citiți și

 

Un bolnav de coronavirus a venit din Spania cu avionul. 60 de persoane sunt acum în pericol

 

Coronavirus România. Al cincilea caz de infecţie cu Covid-19, confirmat la Timişoara. Este un copil

 

 
 
Loading...
Citeste tot despre: