Primul implant de inimă artificială din România a fost făcut la Târgu Mureș

Ultima actualizare:

    Operația a durat cinci ore
Operația a durat cinci ore

Premieră în lumea medicală din România. O echipă de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, a efectuat, joi, primul implant de reglare a debitului cardiac din România.

Potrivit doctorului Horațiu Suciu, coordonatorul echipei de specialiști, operația efectuată unui pacient în vârstă de 44 de ani, din Suceava a constat în implantarea pe cord a unui dispozitiv intrapericardic de asistare a circulației sangvine. Dispozitivul a fost introdus în interiorul ventriculului stâng, iar acesta absoarbe tot sângele din ventricul punând în repaus mușchiul inimii care nu face față acestei sarcini, informează Agerpres.

Dr. Horațiu Suciu a coordonat echipa de chirurgi
Dr. Horațiu Suciu a coordonat echipa de chirurgi

„Există o mare nevoie în țară de tratament al acestei afecțiuni, insuficiența cardiac, care afectează o mare parte din populație și este una dintre principalele cauze de morbiditate și mortalitate, în România și nu numai. Acest tratament modern vine ca o soluție complementară față de transplantul cardiac, care este un tratament modern al insuficienței cardiac, dar există și impedimente, cum ar fi lipsa donorilor, precum și o categorie de pacienți care nu se încadrează în această indicație de transplant cardiac. Este un procedeu complementar, vine în ajutorul acestor pacienți, fie de a aștepta în siguranță transplantarea cordului, care nu poate fi prevăzut întotdeauna și poate să fie și o alternativă la transplant pentru o anumită categorie de pacienți”, a spus dr. Suciu.

Operația a durat cinci ore. Pacientul din Suceava se afla pe lista de transplant de un an și jumătate. Pe parcursul acestei așteptări, a suferit o agravare a stării generale și s-a dovedit că singura soluție era implantarea acestui dispozitiv care să ajute activitatea cardiacă.

Potrivit dr. Suciu, operația a decurs foarte bine, echipa care a efectuat intervenția fiind mulțumită de evoluția pacientului.

Dispozitivul implantat joi, la Târgu Mureș costă 90.000 de euro, iar în România ar fi nevoie de implantarea a cel puțin 10-20 anual, pentru salvarea persoanelor care suferă de insuficiență cardiacă și care nu au posibilitatea să beneficieze de un transplant de cord.

În România, figurează în evidențe circa 100 de pacienți cu probleme cardiace grave, însă se crede că numărul real al acestora este mult mai mare.

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net