Primul oraş din România care îşi produce energia electrică din gunoiul de la animale

Ultima actualizare:

    Dejecţiile animaliere sunt transformate în biogaz, care devine apoi energie electrică
Dejecţiile animaliere sunt transformate în biogaz, care devine apoi energie electrică

Locuitorii din Seini vor avea curent electric din biogaz! Astfel, oraşul maramureşean va deveni primul din ţară care îşi produce energia electrică pentru iluminatul public în regie proprie, folosind gunoaiele provenind de la animale. Pe lângă energia electrică, în urma procesului de fermentaţie a gunoiului rezultă alte două componente, energie termică şi îngrăşământ bio.

Factura la energia electrică pentru iluminatul stradal nu va mai fi o problemă în Seini. Curentul electric va fi obţinut, începând de săptămâna viitoare, în regie proprie, printr-un proiect finanţat de Banca Mondială, Ministerul Mediului şi o cofinanţare de 5% din partea primăriei Seini. Proiectul în valoare de 3,2 milioane de euro constă în producerea energiei electrice folosind biogaz, obţinut după fermentaţia dejecţiilor animaliere.

Gabriela Tulbure, primarul localităţii, arată că prin acest proiect se rezolvă şi o problemă de mediu: ”Oraşul Seini are tradiţie în creşterea animalelor şi ne-am trezit, la un moment dat, că apa, pânza freatică de mică adâncime, a fost afectată de depozitarea dejecţiilor animaliere. Apa era infestată cu nitraţi şi cu nitriţi. De asemenea, mirosul devenea de multe ori insuportabil”.

Instalaţia preia dejecţiile animaliere şi, printr-un proces de fermentaţie anaerobă, într-un container ermetic, le transformă în biogaz, care devine apoi energie electrică. Mai mult, produsul rămas în urma fermentaţiei este un îngrăşământ bio, care va fi ambalat şi va putea fi scos la vânzare.

Instalaţia va produce 70 kW/h şi va asigura energie electrică pentru clădirea primăriei, pentru iluminatul stradal, pentru bibliotecă, pentru şcoală şi pentru casa de cultură. 

Citeşte articolul complet şi vezi mai multe imagini pe adevarul.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image png
turista vulcan jpg
image png
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Marcel Ciolacu fb jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net