Profa de mate care scrie cele mai romantice poezii

Ultima actualizare:

    Violeta Damian e pasionată și de matematică, și de poezie
Violeta Damian e pasionată și de matematică, și de poezie

Probabil că mulți avem o idee preconcepută despre profesorii de matematică. Ni-i imaginăm reci, tehnici și prea puțin înclinați spre literatură. Dar iată că nu toți au în cap doar cifre și formule. O profesoară de matematică din localitatea Poiana Mare, județul Dolj, acum pensionară, scrie cele mai romantice poezii.

Violeta Damian (66 de ani) a predat matematică timp de 38 de ani. Prin mâna ei au trecut generații întregi de copii pe care i-a învățat să iubească lumea exactă a cifrelor, i-a trimis la olimpiade și i-a ajutat să se realizeze în viață. Acum este pensionară, dar nu lasă nicio zi să treacă fără să ia pixul în mână. De această dată, a dat formulele matematice pe melodicitatea versurilor. Aproape zilnic scrie câte o poezie.

Scrie aproape zilnic o poezie

„Totul a început în 2012, dintr-o revoltă socială. Îmi exprimam frustrarea și gândurile prin versuri. Unele destul de tăioase. Încet, încet, poezia s-a transformat în pasiune și terapie, pentru ca în final să mă îndrăgostesc de ea. Acum scriu tot felul de poezii: unele sunt inspirate din natură, altele din copilărie, sau din viața de zi cu zi, unele sunt romantice, de dragoste, altele sunt amuzante, sub forma unor fabule în versuri, destinate copiilor”, ne-a declarat Violeta Damian.  În ultima perioadă, rar trece o zi fără să creeze o poezie. Ține enorm la micile „bijuterii” așternute pe hârtie și, mândră de ele, le împarte cu prietenii virtuali de pe Facebook. Deja i-a obișnuit: în fiecare dimineață, aproximativ la aceeași oră, le oferă câte o creație. „Merge foarte bine cu ceaiul sau cafeaua de la micul dejun”, glumește profa de mate.

Urmează să le publice într-o carte

Până acum a scris aproape 150 de poezii, pe care urmează să le publice într-o carte. Vestea a ajuns la urechile actorului Eugen Cristea, care a promis să-i scrie prefața. De altfel, nu e prima carte scoasă de Violeta Damian. În urmă cu doi ani, aceasta a mai publicat un volum numit „Nimicul care contează”.   

Iată un exemplu de poezie romantică scrisă de profesoara de matematică!

Din iubire

Din prea multă iubire

Ne rănim reciproc,

Punem pe inimi poprire

Și fugim în alt loc.

Din prea multă iubire

Spunem cuvinte ce dor,

Ne ieșim uneori din fire;

Degeaba am spus ieri „te ador”!

Controlăm viața celui iubit,

Crezând că așa este bine;

Și răbdarea are sfârșit,

Rănind în mândria de sine.

Ne omorâm, din iubire,

Iubirea din noi.

Ne ascundem trista privire,

Nu putem da timpu’ înapoi.

Din multă iubire iertăm,

Dar vorbele toacă în minte.

Dureri în inimi păstrăm,

Nu ștergem aduceri aminte.

Ești specialist în comunicare

Cu omul străin;

Cu aproapele, vezi, fiecare

Greșește măcar puțin.

image
image
image
image
image
image
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net