Persoanele care vor fi expuse aparatelor de aer condiționat, fie că se află la locul de muncă, fie în alte spații publice închise, riscă să se infecteze cu coronavirus, este de părere profesorul Virgil Musta, unul dintre cei mai renumiți medici infecționiști din Timișoara. Acest lucru depinde însă de cât de bine igienizate și dezinfectate sunt aparatele, dar și de calitatea filtrelor din dotare.


Într-o declarație televizată la Digi 24, medicul timișorean a explicat, concret, care sunt riscurile la care s-ar putea expune angajații marilor companii, cei care lucrează la birouri, în spații închise și slab aerisite.

Dacă într-o încăpere unde există mai multe birouri o persoană este purtătoare de Covid-19, ea va contamina aerul din spațiul respectiv. Odată cu sosirea sezonului cald, aparatele de aer condiționat vor funcționa la capacitate maximă și nu vorface altceva decât să recircule aerul și să plimbe virușii. Condiția pentru ca boala să nu se transmită pe calea aerului este ca aparatele de aer condiținat să fie dotate cu filtre cu efect bactericid. De asemenea, acestea trebuie curățate și foarte bine igienizate. „Principiul de a nu se transmite boala este aerisirea foarte bună a spațiilor, spune profesorul Virgil Musta, medic infecționist la Timișoara. Doar că dacă aceste spații sunt ventilate cu instalații de aer condiționat care nu îndeplinesc condițiile de a avea un filtru cu efect bactericid sau dacă acest filtru nu este schimbat conform recomandărilor, atunci da, pot reprezenta o sursă de contaminare”, a precizat dr. Virgil Musta

aparate-de-aer-conditionat.jpg

Aparate de aer conditionat unități exterioare amplasate pe zidul unei cladiri
Aparatele de aer condiționat din clădirile de birouri recirculă aerul care ar putea fi contaminat de o persoană bolnavă

Profesorul Virgil Musta: Aparatele de aer condiționat trebuie să aibă filtre speciale

Este recomandat ca toate încăperile să fie foarte bine aerisite. „Există filtre speciale pentru aer condiționat, care sunt făcute pentru a steriliza aerul, dar sunt foarte scumpe și nu toate echipamentele de aer condiționat au aceste filtre, atrage atenția medicul. Depinde, pe de altă parte, și despre ce fel de spații vorbim, dacă sunt spații de locuit, unde practic numai persoanele din respectiva casă pot contamina aerul, sau spații comune, de birouri, unde nu știi dacă sunt persoane bolnave purtătoare de virus și care pot contamina aerul. Dacă aceste instalații nu au filtre speciale, ele reprezintă o sursă de contaminare. În asemenea spații, indiferent dacă se folosește sau nu aerul condiționat, este important să purtăm masca și să păstrăm acea distanță de 2 m. Problema este dacă e bine să funcționeze aerul condiționat sau dacă nu cumva este mai bine să aerisim încăperile. Pentru că o aerisiere bună și o ventilare naturală a acestor încăperi poate că este mai bună decât o instalație de aer condiționat care nu îndeplinește condițiile de curățire a aerului”, subliniază medicul Musta.

 
 
Loading...