Prognoza meteo. Cum va fi vremea de Bobotează și de Sfântul Ioan

Ultima actualizare:

    De Bobotează, în Deltă, unde există obiceiul aruncării crucii în apa înghețată a Dunării, sunt prognozate 3 gradeFOTO: adevarul.ro
De Bobotează, în Deltă, unde există obiceiul aruncării crucii în apa înghețată a Dunării, sunt prognozate 3 gradeFOTO: adevarul.ro

Pe 6 ianuarie, românii sărbătoresc Boboteaza, iar Sfântul Ioan Botezătorul este prăznuit pe 7 ianuarie. Foarte mulți ani aceste sărbători au fost însoțite de ger năpraznic și nămeți de zăpadă. Cum va fi vremea în 2020, de Bobotează și de Sfântul Ioan.

Sărbătoarea Bobotezei, una dintre cele mai importante zile din an, când bătrânii satului preziceau cum va fi vremea în vara care urma să se aşeze, era în anii trecuţi asociată cu sintagma „Gerul Bobotezei”. De câţiva ani încoace, frigul ce crăpa pietrele de altădată s-a domolit și apare cu întârziere de circa 15 zile.

Se zice că dacă de Gerul Bobotezei zăpada este mare urmează o vară bogată, cu ploi la timp şi recolte îndestulătoare. În schimb, dacă de Gerul Bobotezei curg streşinile, va fi un an mai sărac.

Meteorologii au prognozat precipitații sunt formă de ninsori, lapoviță și ploi pentru zilele de 4 și 5 ianuarie.

Însă, de Bobotează (luni, 6 ianuarie) precipitațiile sub formă de lapoviță și ninsoare doar în Dobrogea și Muntenia, dar slabe cantitativ și de scurtă durată. Vor fi 2 grade la București la orele prânzului și minus 2 grade în timpul nopții. În Deltă, unde există obiceiul aruncării crucii în apa înghețată a Dunării, sunt prognozate 3 grade la prânz și zero grade în timpul nopții. În restul țării va fi ”soare cu dinți”: minus 1 grad la Botoșani, Cluj-Napoca, zero grade la Sibiu, 1 grad la Timișoara și 5 grade la Craiova.

Vremea de Sfântul Ioan

Doar câțiva nori pe cer în est, în rest soare. În Capitală sunt prognozate 3 grade la prânz și minus 6 grade în timpul nopții. Un grad la prânz la Constanța și Tulcea, 2 grade la Craiova, 1 grad la Sibiu, 2 grade la Botoșani și Timișoara.

Vremea până pe 12 ianuarie 2020

Vremea va rămâne relativ constantă până pe 12 ianuarie și doar la munte se va instala gerul, adică sub minus 10 grade, după 8 ianuarie. Meteorologii ANM spun că probabilitatea pentru precipitații va fi în creștere la munte, din 6 ianuarie.

Citește și:

Cele mai frumoase tradiții la praznicul Bobotezei

Prognoza meteo: se întoarce iarna. Se anunţă ninsori, inclusiv în Capitală

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Hotel Ambasador Bucuresti FOTO Shutterstock
image
image
image
image
image
image
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net