Mult așteptatul proiect al Legii pensiilor a fost finalizat și urmează să fie pus în dezbatere publică. Anunțul vine din partea premierului Mihai Tudoase.


Acesta a spus că în sistemul de pensii "nedreptăţile sunt imense", iar acest lucru trebuie să înceteze.

”Ştiu că doamna ministru Olguţa Vasilescu a finalizat, la nivel de minister, proiectul Legii pensiilor. Va urma acum dezbaterea interministerială, ne întâlnim la nivel de guvern în două săptămâni şi el va trebui implementat”, a declarat Tudose, la Antena 3.

El a adăugat că noul sistem de pensii trebuie făcut "excelent" pentru că, odată implementat, va trebui să rămână pentru foarte multă vreme, pentru a nu începe din nou "cu peticitul, cu cârpitul, cu cusutul", așa cum se întâmplă în prezent.

Guvernul se joacă cu viitorul a 7 milioane de tineri

Pentru că pensiile de stat sunt într-o mare gaură, ministrul Finanțelor are de gând să taie din contribuția de la Pilonul II, pensiile private obligatorii, iar diferența să o mute spre  Pilonul I. Ceea ce înseamnă că în loc de 5,1% cât este în prezent, aceasta va fi diminuată la 2,5% , măsura fiind menită a crește veniturile autorităților, care sunt necesare ca să acopere toate promisiunile electorale.

În traducere liberă statul are de gând să sacrifice viitorul a 7 milioane de tineri, care cotizează acum la Pilonul II.

Până în prezent s-au adunat peste 37 de miliarde de lei în conturile fondurilor de pensii administrate privat.

Prin reducerea contribuţiilor la Pilonul II statul ar încerca să cârpească gaura din fondul public de pensii. Adică peste 21 de miliarde de lei, aproape 3% din Produsul Intern Brut.

 

 
 
Loading...