PSD a depus moțiunea de cenzură. Mărul discordiei: alegerile locale în două tururi

Ultima actualizare:

    PSD depune, joi, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orbanfoto: arhiva Click!
PSD depune, joi, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orbanfoto: arhiva Click!

PSD a depus joi moţiunea de cenzură ca reacţie la asumarea răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor în două tururi. Liderul interimar al partidului Marcel Ciolacu, preşedinte al Camerei Deputaţilor, a declarat că este optimist în privința șanselor ca moţiunea de cenzură să treacă, lipsind în jur de 5-6 voturi din cele 233 necesare.

UPDATE Birourile Permanente au decis ca luni, 3 februarie, la ora 14.00, să fie citit textul în plen. Nu s-a hotărât data când va fi dezbaterea textului și votul. O nouă ședință a conducerii Parlametului va avea loc săptămâna viitoare. Atunci va fi luat în discuție calendarul demersului PSD - UDMR.

UPDATE PSD a depus la Parlament moțiunea numită „Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti”. Potrivit acesteia, guvernul Orban trebuie demis de urgenţă atât pentru că schimbarea sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, cât şi pentru că adoptarea acestor modificări s-a făcut în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere.

Moţiunea este semnată de 208 parlamentari de la PSD şi UDMR, transmite Agerpres citând surse politice.

Conform Regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moţiunea PSD este susţinută şi de UDMR, care nu doreşte alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Preşedinele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spune că sunt parlamentari care vor să se afilieze grupului PSD, în condiţiile în care în prezent lipsesc cinci-şase voturi pentru ca moţiunea de cenzură să treacă. "Sunt optimist că această moţiune de cenzură va trece", afirmă Ciolacu.

"În jur de 5-6 voturi ne lipsesc în acest moment. La începutul fiecărei sesiuni, diferiţi parlamentari îşi declară apartenenţa la un grup sau altul. Vom vedem adevăratul recensământ după ziua luni când parlamentarii vor veni sau vor face solicitări de a se lua act de aflierea către un grup parlamentar. Sunt parlamentari cu care am stat de vorbă şi care vor să se afilieze grupului parlamentar al PSD", a declarat Marcel Ciolacu, miercuri seară, la Antena 3.

El a afirmat că în prezent sunt 228 de parlamentari care susţin moţiunea.

Citește și:

Alegeri locale în două tururi. Guvernul Orban își asumă, azi, răspunderea în fața Guvernului

Alegerea primarilor în două tururi. Cum se votează și care sunt regulile

Ce se întâmplă după depunerea moțiunii de cenzură

  • Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.
  • Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
  • Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

Dacă moțiunea nu trece, vom avea alegeri locale în două tururi

Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

Patru guverne demise prin moțiune de cenzură

Moțiunea de cenzură a dus până acum  la căderea a patru guverne. În doar două cazuri, însă, demersul a aparținut Opoziţiei.

Prima situație a fost în 2009, când Guvernul Emil Boc 2 a căzut în urma votului parlamentarilor, iar a doua în 2012 când a fost dat jos Guvernul Ungureanu.

A treia moţiune de cenzură a fost una atipică. S-a întâmplat în 2017, atunci când Guvernul Grindeanu a fost demis de Parlament, cu voturile majorităţii PSD. A fost singurul caz în care Puterea şi-a demis propriul Guvern, pentru a înlocui un premier.

În sfârșit, Opoziția a dat jos în 2019 prin moțiune de cenzură Guvernul Dăncilă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net