PSD, la un pas să iasă pe locul 3

Ultima actualizare:

    La Berlin (Germania),  mii de români au luat cu  asalt secţia de votareFoto: Getty Images
La Berlin (Germania), mii de români au luat cu asalt secţia de votareFoto: Getty Images

Gata, s-a încheiat numărătoarea! Rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare derulate duminică arată că Partidul Naţional Liberal (PNL) e câştigătorul scrutinului, cu 27% din voturi. Pe locul al doilea s-a clasat PSD, cu 22,5% din voturi, urmat de Alianţa 2020, care a izbutit un scor spectaculos: 22,4%.

Alegerile europarlamentare desfăşuurate pe 26 mai au consemnat o surpriză. Dacă prăbuşirea PSD cu 20 de procente faţă de alegerile parlamentare din 2016 era previzibilă, scorul Alianţei 2020 e uimitor. Astfel, PSD a strâns 22,5% din sufragiile românilor, în vreme ce Uniunea Salvaţi România (USR) – Partidul Libertate, Unitate, Solidaritate (PLUS) a adunat 22,4% din voturi. Practic, doar 13.000 de voturi au făcut diferenţa între PSD şi USR-PLUS, scrie adevarul.ro. Dacă Guvernul Dăncilă ar fi facilitat votul din diaspora, USR-PLUS avea şanse mari să treacă pe locul doi, în faţa PSD, ceea ce spune multe despre erodarea partidului aflat la putere şi de speranţele legate de o nouă forţă politică, aptă de a resuscita România. La referendumul pe justiţie, conform datelor de la Biroul Electoral Central, 6,5 milioane de persoane au votat “Da” la ambele întrebări – “Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei si graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” şi “Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

Alegerile de duminică au fost urmate luni de sentinţa definitivă de condamnare la trei ani şi şase luni de închisoare a lui Liviu Dragnea, liderul PSD, pronunţată de Înalta Curte. Au urmat şedinţe aprinse la PSD, soldate cu mai multe măsuri.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a cerut miercuri demiterea lui Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe, pentru bătaia de joc la adresa multor români din străinătate, care n-au reuşit să voteze după ore întregi petrecute la cozi, şi a ministrului de Interne, Carmen Dan, pentru problemele de la secţiile de votare din ţară. Potrivit G4media, Carmen Dan a fost audiată ieri la DNA, în calitate de martor, în dosarul “Tel Drum”. Ieri, şeful statului a revenit cu declaraţii: „Am primit propuneri pentru miniştri. Imaginaţi-vă că PSD mi l-a propus pe Titus Corlăţean, artizanul catastrofei din 2014 de la prezidenţiale. Nu e suficient că PSD şi-a bătut joc de români în 2014 şi în 2019, îndrăzneşte acum să mi-l propună pe Corlăţean. Această propunere va fi respinsă. Titus Corlăţean nu va fi ministru la nimic”, a tunat Iohannis. Întrebat despre Teodor Meleşcanu şi Carmen Dan, preşedintele a subliniat: „Eu nu am cerut demisia celor doi miniştri. Eu am cerut demiterea lor. Doamna premier Viorica Dăncilă a spus că rămâne să mai judece puţin”, a completat el.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
cafea jpg
renovare apartament jpg
image png
bucuria 1536x1024 jpg
atena praf saharian jpg
orhidee jpg
image png
439472728 923339792915902 5736137712490660858 n e1713931499872 webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net