PSD vrea să ne reducă salariile! Ce se va întâmpla cu contribuția la Pensii

Ultima actualizare:

    Ministrul Finanțelor a anunțat modificarea sarcinii fiscale a obligaţiilor privind contribuţiile socialeFoto: Arhivă Click!
Ministrul Finanțelor a anunțat modificarea sarcinii fiscale a obligaţiilor privind contribuţiile socialeFoto: Arhivă Click!

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a declarat că începând cu anul viitor, vor exista doar două contribuții la stat ale angajaților, respectiv CAS și CASS. Măsura intră în vigoare la de la 1 ianuarie 2018, când contribuțiile sociale vor scădea de la 39,25% la 35%.

"Modificăm sarcina fiscală a obligaţiilor privind contribuţiile sociale datorate de angajat şi angajator, în sensul preluării în totalitate de către angajat. De asemenea, se va modifica modul de stabilire a CAS şi CASS în cazul persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente. Respectiv CAS-ul se va plăti fie la bugetul asigurărilor sociale de stat, fie la fondurile de pensii private, baza de calcul fiind cel puţin egală salariului minim pe economie. CASS-ul se va plăti la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numărul de activităţi desfăşurate", a declarat pentru Capital Viorel Ștefan, ministrul Finanțtelor.

Cum se calculează salariul tău și câți bani vei scoate din buzunar

simeon stalpnicul png

Salariul pe care tu îl încasezi lună de lună este salariul net. Pe lângă această sumă, firmala care lucrezi îți reține, lunar, contribuția la fondul de pensii, impozitul pe venit, contribuția la asigurările sociale și la șomaj. Banii aceștia tu nu îi vezi, dar îți asigură o bătrânețe fericită sau un ajutor atunci când rămâi fără loc de muncă.

Toate aceste sume formează salariul brut al unuiangajat. Adică, salariul brut este compus din salariul net plus contribuțiile CASS, CAS și șomaj, care înseamnă 16%. Angajatorul, pentru salariul tău brut, plătește la rândul lui contribuții la CASS, CAS și la șomaj în valoare procentuală de 21, 5%. 

Drept urmare, dacă tu câștigi 1.500 lei net, salariu brut este de 2094 de lei plus contribuția la stat a angajatorului pentru salariul tău, care este de 450 de lei.

Chiar dacă totalul contribuțiilor sociale se reduc cu 4%, tot va trebui ca o parte din cei 450 de lei pe care îi contribuia la stat angajatorul să îi achiți tu, din buzunarul tău, dacă proiectul PSD-ului prinde contur de la 1 ianuarie 2018.

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net