A pus în piaţă cuiul în care se agaţă harta!

Ultima actualizare:

    Primarul oraşului Sighetu Marmaţiei speră că monumentul inedit poate deveni un simbol al oraşului maramureşean
Primarul oraşului Sighetu Marmaţiei speră că monumentul inedit poate deveni un simbol al oraşului maramureşean

Un primar cu simţul umorului! Horia Scubli, edilul oraşului Sighetu Marmaţiei (Maramureş), a amplasat în apropierea primăriei un monument reprezentând un cui. El a explicat că despre oraşul din nordul ţării se spune că este situat ”acolo unde se agaţă harta-n cui”. Primarul crede că acest cui ar putea deveni simbolul oraşului.

A pus cuiul în oraş pentru a atrage mai mulţi turişti! Primarul din Sighetu Marmaţiei mizează pe fapul că găselniţa sa poate deveni un punct de atracţie pentru oraşul despre care se spune că e situat acolo unde se agaţă harta-n cui. Umorul şi ingeniozitatea i-au adus însă probleme edilului Horia Scubli, scrie adevarul.ro. 

simeon stalpnicul png

Un cosilier local i-a făcut denunţ la Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA), pe motiv că a construit un monument din bani publici, fără să aibă avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor şi fără consultarea consilierilor. Horia Scubli susţine că nu este vorba despre un monument şi că nu a cheltuit nici un leu din vistieria primăriei. ”Am luat DEX-ul şi m-am uitat cum e definit monumentul. «Este o operă de sculptură sau arhitectură destinată să perpetueze amintirea unor evenimente sau a unor personalităţi remarcabile». Cuiul nu este un monument, ci un mobilier urban.

Pe strada asta mai am un ceas şi un totem cu o hartă. Nu e un monument”, explică el. Cuiul în care se agaţă harta ar putea deveni simbolul oraşului, menit să amuze turiştii, aşa cum simbolul oraşului Bruxelles, băieţelul care face pipi, îi distrează pe turişti. Numită ”Manneken pis”, este cel mai vândut suvenir şi nu este turist în Bruxelles care să nu cumpere măcar un magnet de frigider cu acest simbol. La Sighet nu au apărut încă suvenirurile în formă de cui pentru hartă, dar mulţi tineri au început să-şi facă poze lângă cuiul buclucaş. În acelaşi timp, mulţi localnici strâmbă din nas: ”De asta aveam noi nevoie? Aşa trebuie cheltuiţi banii?”.

«M-am gândit la curiozităţi care să-i atragă»

simeon stalpnicul png

Monumentul în formă de cui este, potrivit primarului Horia Scubli,  doar o parte dintr-un proiect mai amplu care vizează atragerea turiştilor şi menţinerea lor cât mai mult în oraş. ”Potrivit statisticii, timpul petrecut de un turist în Sighetu Marmaţiei este în medie 45 de minute. Ei vizitează Memorialul Durerii şi pleacă. Am zis că dacă reuşesc să-i ţin în oraş măcar o oră şi 45 de minute spre două ore, exisă posibilitatea ca ei să-şi dorească să ia masa, ceea ce ar fi un mare câştig pentru comercianţi. Dacă iau masa, unii or să doarmă aici şi atunci şi hotelierii au de câşigat. Este «lupta mea cu turiştii» şi m-am gândit la tot felul de lucruri, la curiozităţi care să-i atragă”, mai spune edilul. 

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net