Rachetele antigrindină au adus ploile torenţiale?

Ultima actualizare:

    Sistemul antigrindină funcţionează din 2004, în Prahova, cu 8 puncte de lansare
Sistemul antigrindină funcţionează din 2004, în Prahova, cu 8 puncte de lansare

În Gorj, Argeş şi Vâlcea a plouat în 48 de ore cât în patru luni. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat în România, de aceea au apărut zvonurile că ploile torenţiale ar fi fost provocate de rachetele antigrindină.

În sudul ţării, au fost lansate 300 de rachete antigrindină, din luna aprilie până acum, pentru a proteja culturile. În aprilie, de Paşte, au fost inundaţii catastrofale, în iunie a plouat ca niciodată, iar în iulie la fel. Din cauza acestor coincidenţe a apărut zvonul că proiectilele care distrug grindina au fost prea multe şi au mărit cantitatea de apă căzută din cer.

La Olăneşti, în judeţul Vâlcea, apele au măturat totul în calea lor
La Olăneşti, în judeţul Vâlcea, apele au măturat totul în calea lor

„Meteorologii ANM ne oferă informaţii precise, cu imagini reale ale norului: hărţi  cu înălţimea, direcţia de deplasare, încărcarea cu grindină. Avem un program specializat care stabileşte exact unde trebuie lansată racheta şi unde trebuie să cadă apa rezultată din condensarea grindinei. Este întotdeauna o arie protejată, de circa 15 kmp, unde se poate produce un efect zonal, adică 20 - 25 l/mp de precipitaţii”, ne-a explicat Gheorghe Căunei, directorul Agenţiei Naţionale a Sistemului Antigrindină. Din aprilie, până acum, au fost lansate 300 de rachete în Prahova şi 80 în judeţul Iaşi. Într-un an, sunt folosite 500, iar anul trecut, când au fost fenomene extreme, au fost lansate 600 de rachete. Şi meteorologii  infirmă zvonurile. „Lansarea rachetelor ar putea avea o mică influenţă locală, dar nu ar putea provoca ploi torenţiale”, ne-a confirmat Dinu Mărăşoiu, meteorolog ANM.

Plouă cu găleata azi, în vestul ţării

S-au rupt norii ieri, în judeţele Suceava şi în Constanţa. A turnat o oră, dar azi vor fi averse torenţiale în jumătatea de vest a ţării, precum şi în zonele de deal şi de munte, informează ANM. Cantităţile de apă pot depăşi în unele zone 20 -25 l/mp, iar vântul va sufla în rafale. Pericolul de inundaţii nu a trecut, informează hidrologii. În judeţele Caraş-Severin, Timiş, Prahova şi Dâmboviţa este „cod portocaliu” de inundaţii până azi, dar avertizarea ar putea fi prelungită.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net