Rafila, despre începerea anului şcolar: „Marea majoritate a copiilor nu fac decât forme uşoare ale bolii”

Ultima actualizare:

    Tot mai mulți specialiști susțin că elevii și profesorii ar trebui să poarte mască de protecție și în timpul orelorfoto: Shutterstock
Tot mai mulți specialiști susțin că elevii și profesorii ar trebui să poarte mască de protecție și în timpul orelorfoto: Shutterstock

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS (Organizația Mondială a Sănătății), a declarat că este de acord cu deschiderea şcolilor şi crede că riscul nu poate fi exclus, dar poate fi diminuat.

„Aş fi hotărât începerea şcolilor. Situaţia epidemiologică de acum nu este diferită faţă de cea de acum 2-3 săptămâni, deci nu putem să spunem că lucrurile s-au înrăutăţit, dar cred că cel mai important e cum organizăm acest debut de an şcolar încât să minimalizăm riscurile. Riscul nu poate fi exclus, dar, cu siguranţă, el poate fi diminuat şi lucrul acesta ţine de multe evenimente, plecând de la administraţia centrală, administraţiile centrale, cei care gestionează şcoala, cadre didactice, elevi şi părinţi”, a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3, joi seară, 3 septembrie.

Întrebat despre puratul măştii de către elevi, Rafila a explicat că aceştia, atunci când mănâncă sau beau apă, ”ar trebui să aibă la ei o pungă sau o cutiuţă în care pun masca”. Profesorul a explicat, de asemenea, că dacă un copil poartă mască şi strănută, nu transmite boala. Acesta susține oricum că micuții nu fac, de regulă, decât forme ușoare ale bolii.

„Un copil care strănută are mască şi nu transmite boala datorită prezenţei măştii. Toate chestiunile astea sunt elemente care reduc foarte mult riscul de îmbolnăvire. În consecinţă, nu trebuie să considerăm că dacă cineva este infectat, gata, a transmis boala. O să ne obişnuim, o să vedeţi că aşa se întâmplă. Ne vom antrena pentru mult timp de aici înainte.

O să vedeţi că teama legată de îmbolnăvirea copiilor va scădea foarte mult pentru că marea lor majoritate nu fac decât forme extrem de  uşoare ale bolii şi doar 0,1% dintre copiii care se îmbolnăvesc au nevoie de spitalizare, asta înseamnă unu dintr-o mie. Riscul este generat de contactul cu persoane cu comorbidităţi. Sperăm să apară un vaccin şi să protejăm aceste persoane cu boli cronice, prin vaccinare”, a mai declarat Alexandru Rafila, potrivit news.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Flacara olimpica Facebook jpg
cuplu cearta jpg
ploi jpeg
bar g712d79cb7 1920 jpg
fabrica 2 1600x1000 jpg
Papanasi png
Vipera neagră Foto Adrian Florin Vrăbiescu (2) jpg
Carne de pui jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net