Raluca Turcan anunță o nouă Lege a pensiilor, gata la final de 2022. Ce se schimbă

Ultima actualizare:

    Raluca Turcan, ministrul MunciiFoto: Arhivă
Raluca Turcan, ministrul MunciiFoto: Arhivă

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat miercuri seara la Digi24 că până la finalul anului viitor, România va avea o nouă lege a pensiilor. Totodată, spune ministrul, până la sfârșitul lui 2023, tot procesul de digitalizare al sistemului de pensii va fi gata, astfel încât fiecare persoană își va putea accesa propriul dosar în format electronic.

„Un lucru pe care mi-l doresc foarte tare este să ajungem și noi, în România, cum se întâmplă în alte țări, ca atunci când dai o lege a pensiilor să nu se mai modifice vreo 50 de ani. Așa este firesc, numai la noi se modifică de la an la an și fiecare ciclu guvernamental vine cu noi propuneri și noi viziuni în privința calculării și majorării pensiilor”, a declarat ministrul Muncii, care speră și ca întreg procesul de digitalizare să fie finalizat până la finalul anului 2023.

Se poate schimba vârsta de pensionare?

„Mai sunt câţiva indicatori pe care încă îi analizăm, dar ce vreau să reţineţi: avem peste 65 de ani aproximativ 125.000 de persoane care vor să lucreze. Însă peste vârsta legală de pensionare, care în unele sisteme speciale este mai scăzută, avem 220.000 de oameni care muncesc. Asta înseamnă că avem pensionari mai tineri care sunt în diferite sisteme speciale şi care au ales să se reangajeze a doua zi.

De aceea credem că acest proiect, care pe de o parte permite continuarea activităţi profesionale, şi pe de altă parte interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public reprezintă un progres semnificativ”, a susţinut ministrul Muncii, care a menţionat că după vârsta de pensionare angajaţii vor mai putea să opteze să rămână în funcţii până la 70 de ani. Contributivitatea pentru anii lucraţi după vârsta legală de pensionare va fi luată în calcul în momentul calculării pensiei.

Raluca Turcan a anunțat că posibilitatea de pensionare anticipată rămâne pentru lucrătorii români, cu un stagiu complet de cotizare de 35 de ani la care să se adauge opt ani, în timp ce stagiul minim de cotizare de care o persoană are nevoie pentru a beneficia de pensia minimă rămâne la 15 ani, dintre care şase ani pot fi „cumpăraţi” prin plata cotizaţiei aferente.

„În momentul de faţă avem posibilitatea pensionării anticipate dacă nu ai vârsta legală de pensionare. Dacă nu ai 65 de ani de exemplu, ca bărbat, însă ai contribuit stagiul complet de cotizare de 35 de ani plus încă opt ani te poţi pensiona anticipat fără niciun fel de penalizare şi această componentă dorim să o menţinem”, a declarat Raluca Turcan, miercuri seară, la Digi 24. 

Cum vor fi recalculate pensiile 

Totodată, Raluca Turcan a spus că speră ca până la finalul anului 2022, românii să aibă o nouă lege a pensiilor. Conform ministrului, pensiile urmează a fi recalculate în funcție de indicele de corecție. „Pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă care va include și indicele de corecție. Acest indice de corecție se va regăsi într-o nouă formulă de recalculare a pensiilor, este un indicator scos din burtă de PSD pentru a echilibra sistemul de pensii”, a afirmat Turcan.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tepari 01 jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net