Război între ministrul Muncii, Violeta Alexandru cei de la Casa de Pensii Publice pe actele pensionarilor! Dacă demnitarul a spus că cei aflați în prag de pensionare nu mai sunt nevoiți să obţină de la angajatori şi să depună la dosar adeverinţele care dovedesc vechimea, subordonații îl contrazic. Iată ce trebuie să depună la dosar viitorul pensionar!


Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat simplificarea procedurilor pentru ieşirea la pensie, precizând că a iniţiat un ordin în acest sens.

Mai exact, este vorba despre Ordinul nr. 1783/2019, intrat în vigoare de la 1 ianuarie. Acesta precizează că persoanele care se află în prag de pensionare nu mai trebuie să depună la dosar adeverințe privind vechimea, pentru că informațiile apar în Registrul General de Evidență a Salariaților- Autentificare (REVISAL).

Potrivit ministrului, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) şi Casa Naţională de Pensii (CNPP) au din 1 ianuarie acces direct în REVISAL, baza de date cu toţi angajaţii din România, gestionată de Inspecţia Muncii.

Ministrul Muncii: ”Nu accept ca o persoană să meargă după adeverințe. Aveți Revisal”

 ”Am cerut redactarea şi am şi semnat un Ordin pentru ca ANOFM, ANPIS, Casa Naţională de Pensii să aibă, de la 1 ianuarie 2020, acces direct în REVISAL, baza de date cu toţi angajaţii din România gestionată de Inspecţia Muncii. Nu accept ca o persoană care trebuie să primească, la timp, indemnizaţie, pensie, ajutor de şomaj să meargă personal după diferite adeverinţe sau să aştepte ca o instituţie să îi comunice alteia diferite informaţii”, scria ministrul Muncii, pe 12 decembrie, pe pagina sa de Facebook.

Toate instituţiile din coordonarea Ministerului Muncii vor lua, pe baza unei parole de acces, datele necesare despre situaţia solicitantului, direct din REVISAL, explica demnitarul.

Casa de Pensii: ”Revisalul nu înlocuiește adeverințele”

Dar iată că cei de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) o contrazic pe Violeta Alexandru. „Precizăm, în acest context, că Ordinul nr. 1783/2019 al ministrului muncii și protecției sociale are în vedere vizualizarea informațiilor din REVISAL și nu utilizarea unor date cu rol de document care să înlocuiască adeverințele prevăzute de legea pensiilor”, au spus reprezentanții CNPP, într-un comunicat postat pe site-ul instituției.

Ce documente depui la dosarul de pensionare

Potrivit datelor oficiale postate pe site-ul CNPP, la dosarul de pensionare pentru limită de vârstă se vor depune:

 • cererea pentru înscrierea la pensie;
 • carnetul de muncă (original şi copie);
 • carnetul de muncă pentru membrii CAP (original şi copie);
 • carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original şi copie);
 • alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată;
 • actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naştere şi de căsătorie (original şi copie);
 • livretul militar (original şi copie);
 • diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi;
 • dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfăşurate în cadrul unor instituţii de învăţământ universitar din străinătate; adeverinţa privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original);
 • adeverinţa privind încadrarea activităţii în fostele grupe I şi/sau II de muncă, în condiţii deosebite şi speciale, în original; procura specială, pentru mandatar (original şi copie);
 • acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, şi/sau al Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din Decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare;
 • alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.

 

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/nu-mai-ai-nevoie-de-adeverinte-de-vechime-cand-iesi-la-pensie

https://www.click.ro/news/national/sunt-bani-buget-pentru-cresterea-pensiilor-cu-40

 

 

 
 
Loading...