Reacția Laurei Codruța Kovesi după ce a fost votată procuror șef european

Ultima actualizare:

    Laura Codruta Kovesi va conduce Parchetul Europeanfoto: Inquam Photos
Laura Codruta Kovesi va conduce Parchetul Europeanfoto: Inquam Photos

Laura Codruța Kovesi a declarat că votul din Consiliul Uniunii Europene este un vot de încredere și de susținere a unei societăți care a luptat pentru statul d edrept. Fosta șefă DNA a fost votată joi, 19 septembrie, pentru funcșia de procuror șef european.

Kovesi a spus, într-o intervenție la Digi 24, că procedura nu a fost finalizată și că nu a fost astăzi la Bruxelles, astfel încât nu știe cum s-a votat și nu poate confirma dacă ambasadorul României la UE s-a pronunțat în favoarea ei, la solicitarea președintelui Iohannis.

”Această procedură nu este finală, va trebui să fie oficializată. Cred că este o recunoaștere a activității întregului sistem de justiție, În egală măsură cred că este o reușită a tuturor românilor care în ultimii ani au susținut lupta anticorupție și au apărat statul de drept, în special atunci când au fost momente mai dificile. Cred că acest vot, la fel ca cel din Parlamentul European, este un vot de încredere, de susținere a unei societăți a unei societăți care a sprijinit justiția și valorile europene și fără ajutorul căreia nici eu nu aș fi reușit. Dacă se va finaliza, sper să reprezinte pentru toți procurorii un îndemn să continue lupta anticorupție”.

Întrebată cum comentează acuzațiile aduse de premier și PSD, Kovesi a spus că ”este o zi prea frumoasă pentru justiția din România ca să intru în dezbateri cu politicieni care ne atacă”.

Laura Codruța Kovesi va conduce Parchetul European

Laura Codruța Kovesi a fost votată joi pentru funcția de procuror european șef în Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană (COREPER). Decizia a fost luată cu 17 voturi din 22. Potrivit unor surse Digi 24, reprezentantul României în COREPER, Luminița Odobescu, ar fi votat pentru Kovesi în ciuda mandatului dat de Dăncilă.

Care este rolul Parchetului European

Parchetul European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.

Citește și:

Cine este iubitul Laurei Codruța Kovesi. «Omul la care țin foarte mult și cu care-mi împart viața»

Laura Codruţa Kovesi, dezvăluiri din viaţa ei privată: «Cel mai mare regret este că nu am copii»

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net