Reacția liderului UDMR, după retragerea disctinției de onoare: „Ne asumăm opiniile”

Ultima actualizare:

    Kelemen Hunor consideră că retragerea ordinului de onoare e neconstituționalFOTO: eBihoreanul.ro
Kelemen Hunor consideră că retragerea ordinului de onoare e neconstituționalFOTO: eBihoreanul.ro

La scurt timp după ce s-a anunțat că se dorește să-i fie retras ordinul "Steaua României", Kelemen Hunor a dat o declarație publică, în care încearcă să găsească scuze cu privire la afirmațiile făcut în vară față de semnificația Zilei Naționale. Liderul UDMR consideră că orice cetățean ar trebui să-i fie rescpectată opinia atunci când și-o asumă, chiar dacă nu e conformă cu prevederile Constituției.

Afirmațiile liderului UDMR cu privire la semnificația centenarului și a Zieli Naționale a României l-au aruncat într-un adevărat scandal mediatic, iar acum, ar putea exista și consecințe, fiind emisă o proprunere de retragere a distincției de onoare primită în anul 2000.

„Noi trebuie să ne asumăm opiniile fără teamă, chiar și dacă ne sunt retrase toate distincțiile primite. Obiectivul nostru, al maghiarilor din România, trebuie să fie, în continuare, asumarea în mod liber a opiniilor noastre, să gândim și să lucrăm împreună cu toți românii care sunt deschiși dialogului”, a precizat Kelemen Hunor, într-un comunicat, potrivit Digi24, care citează Agerpres.

„Printre principiile de bază ale democrației se află și libertatea persoanelor de a acționa în conformitate cu propria lor conștiință și de a alege modul de acțiune propriu. Astfel, cetățeanul are dreptul de a sărbători atunci când consideră că trebuie să sărbătorească și are libertatea de a-și exprima gândurile, opiniile și dezideratele. Mesajul care se transmite prin retragerea distincției, este că, astăzi, în România se îngrădește libertatea de exprimare”, a mai precizat președintele UDMR.

În ciuda scandalului iscat și a posibilei retrageri a ordinului, Kelemen Hunor spune că nu-și retrage nicio afirmație pe care a făcut-o cu privire la centenar și la ziua de 1 Decembrie: „În contextul actual, în care este tot mai des și virulent enunțată retorica antimaghiară, trebuie să ne exprimăm deschis și clar, la fel și în 2018 și întotdeauna. Trebuie să spunem cine suntem și care sunt dezideratele noastre în secolul al XXI-lea. Intenția noastră nu a fost niciodată de a ofensa națiunea majoritară și nu va exista o astfel de intenție nici de acum înainte”.

Reamintim că în vara acestui an, Kelemen Hunor i-a spus ferm lui Andrei Pleșu, care l-a criticat pentru acele afirmații din interviu: „Nu accept Ziua Naţională a României." 

image
image
image
image
image
image
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net