După decizia CCR potrivit căreia președintele Klaus Iohannis trebuie să semneze decretul de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, a avut o reacție care i-a mirat pe jurnaliștii prezenți la declarațiile sale.


Aşteptăm motivarea deciziei CCR. Din ce am citit în comunicat, e foarte clar că preşedintele este obligat să o revoce printr-un decret. Sintetic, i-am spus unei colege de-a deumneavoastră, în urma deciziei de astăzi, în trei cuvinte: Codruța, go home (Codruța, du-te acasă -  n.r.), dacă tot vorbește în engleză. Decizia este clară, așteptăm motivarea. Cred că de aici încolo se stabilește și principiul conform căruia ministrul propune și trebuie ținut cont de propunerile pe care le face ministrul Justiției. Astăzi au fost decizii ale Curții care ne-au plăcut, cum a fost aceasta, au fost și care nu ne-au plăcut, dar ele trebuie respectate", a declarat pentru presă Iordache, în prezent președintele Comisiei speciale din Parlament pentru legile justiției.

Decizia CCR a scos oamenii în stradă. Mii de români sunt în Piața Victoriei

protest.jpg

protest piata victoriei
Oamenii s-au adunat în Piața Victoriei pentru a protesta legat de decizia CCR
Foto: captură video Facebook Andrei Roșu

UPDATE 22.30: 4000 de oameni protestează la această oră în Capitală, conform DIGI24.

UPDATE 21.30: Aproape 2000 de oameni s-au strâns în București. Au avut loc și ceva incidente, după ce mai mulți protestatri au împins gardurile puse de Jandarmerie.

UPDATE 21.00: În Piața Victoriei se află și Gabriel Liiceanu. S-au strâns peste 1000 de oameni la protestul din București, care au început să intoneze Imnul Național. Se strigă: "România, trezește-te!", "PSD, ciuma roșie!'."

Așadar, există șanse destul de mari ca Iohannis să fie obligat să o demită pe șefa DNA. Vestea a scos oamenii în stradă. Deși în mijlocul săptămânii, după termnarea programului de muncă, sute de persoane s-au strâns în Piața Victoriei. La ora 20:30 erau câteva sute de oameni care protestau legat de decizia luată de CCR.

"Sentimentele sunt de frustrare și de nemulțumire pentru că o Curte numită politic decide legat de relația dintre președinte și ministrul Justiției (...). Nu mai au limită și e foarte greu să-i combați imediat", a spus unul dintre protestatri, care vede ca ultimă soluție plecarea din țară. 

protest_piata_victoriei.jpg

protest piata victoriei
Peste 1000 de persoane s-au strâns în Piață
Foto: captură video

 

"Ieșim în stradă! Să nu vii singur. Share, live, sunat prieteni! CCR a admis sesizarea lui Tudorel Toader legată de șefa DNA. Kovesi poate fi revocată

Curtea Constituţională a României a constatat, miercuri, că există conflict între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Decizia CCR nu are ca implicatie doar revocarea procurorului sef DNA. ci modifica profund spiritul Constituției, schimbând România într-o republică strict parlamentară din republica semiprezidentiala.. Și o face fără să ne întrebe prin referendum dacă suntem de acord. CCR trebuie să înțeleagă că nu poate abuza de poziția de arbitru constituțional fără să arunce România într-un conflict real între puterile statului, mult mai dăunător decât cel pe care-l inventează pentru a da satisfacție unor stăpâni politic

Revocarea procurorului-șef al DNA poate fi făcută, la propunerea ministrului justiției, numai de către președintele României, potrivit Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Revocarea este posibilă după obținerea avizului CSM, însă instituția a respins propunerea ministrului și a dat un aviz negativ", se arată pe pagina de Facebook Corupția ucide, acolo unde s-a și organizat protestul.

 

Loading...