Recomandările epidemiologilor pentru un Revelion în siguranță

Ultima actualizare:

    În anul pandemiei, toate s-au mutat în online. Inclusiv Revelionul poate fi petrecut alături de cei dragi din fața ecranelorFoto: Shutterstock
În anul pandemiei, toate s-au mutat în online. Inclusiv Revelionul poate fi petrecut alături de cei dragi din fața ecranelorFoto: Shutterstock

Au mai rămas doar două zile până când vom spune adio acestui an urât și dificil. Da, e motiv de bucurie, mai ales că, odată cu apariția vaccinului, ne putem uita cu speranță spre viitor. Dar haideți să nu ne împotmolim la mal și să nu ne riscăm sănătatea pentru o petrecere de câteva ore! Revelionul poate fi sărbătorit frumos și în siguranță, respectând câteva sfaturi importante.

Centru pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA a conceput un set de recomandări pentru noaptea dintre ani, accentuând ideea că cel mai sigur mod de a petrece Revelionul e acasă, cu familia. „Călătoriile și întâlnirile cu persoane care nu louiesc cu tine cresc șansele răspândirii coronavirusului”, atrag atenția epidemiologii. Iată cum poți evita riscurile și ce alternative reușite de petrecere poți avea!

Întrebări pe care e bine să ți le pui

  • Dacă ții neapărat să petreci Revelionul cu persoane din afara familiei, e bine ca înainte să-ți pui următoarele întrebări:
  • Tu sau altcineva din grup faceți parte din categoriile vulnerabile, care riscă probleme grave în caz de infectare cu SARS-CoV-2?
  • În ultimele 14 zile, bănuiești să te fi expus riscului de infectare? Ai luat toate măsurile de protecție, ai stat izolat?
  • Vei călători cu mașina personală sau cu trenul, cu microbuzul?
  • Sunt multe cazuri de îmbolnăviri în comunitatea din care vii sau în care mergi? Autoritățile au impus restricții suplimentare în aceste zone?

Călătoriile

Dacă răspunsurile te conving că nu e niciun risc să faci Revelionul în afara casei, respectă în continuare câteva reguli, pe drum.

  • Mergi azi și testează-te. Cu puțin noroc, vei obține rezultatul înainte de întâlnirea cu cei dragi și, astfel, poți sta fără grija că i-ai putea infecta.
  • Pe drum, evită să mănânci în locurile publice de popas. Ia-ți de acasă apă și provizii, astfel încât să eviți contactul cu alte persoane.
  • Poartă corect masca, păstrează distanța, folosește dezinfectantul pentru mâini, iar la destinație schimbă-ți hainele cu care ai venit pe drum.

Dacă ești gazdă

  • Limitează numărul de invitați.
  • Ideal ar fi să petreceți pe o terasă sau în curte, în aer liber. Dacă nu aveți un astfel de spațiu, stați cu ferestrele deschise.
  • Specialiștii Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor recomandă ca toată lumea să poarte mască de Anul Nou, atât la exterior, cât și la interior. Acest aspect ar trebui discutat din timp, telefonic. Gazda e bine să aibă o rezervă de măști de unică folosință, pe care să le ofere celor care au nevoie.

Centru pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA recomandă să nu renunțăm la mască dacă petrecem alături de persoane din afara familiei
Centru pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA recomandă să nu renunțăm la mască dacă petrecem alături de persoane din afara familiei
  • Dă muzica încet, astfel încât oamenii să nu fie nevoiți să vorbească tare și să se apropie unul de altul pentru a se putea auzi.
  • Dezinfectează frecvent suprafețele (clanțe, robineți).

Dacă ești invitat

  • Stabilește cu gazda să îți aduci propria mâncare, băutură și tacâmuri.
  • Mâncați pe rând, nu toți înghesuiți la aceeași masă.
  • În timp ce mănânci sau bei, nu-ți arunca masca pe diverse suprafețe. Păstreaz-o într-o punguță curată, în loc sigur.
  • Evită încăperile prost ventilate.
  • Nu consuma mult alcool – îți va încețoșa mintea și te va face să lași garda jos în ceea ce privește măsurile de protecție.

Alte idei de petrecere a nopții dintre ani

Te poți răsfăța cu un film bun, un castron de popcorn și o cană cu vin fiert
Te poți răsfăța cu un film bun, un castron de popcorn și o cană cu vin fiert

Cel mai sigur e să petreci Revelionul acasă, cu familia, așa cum a fost recomandat și de Crăciun. Poți să te simți bine și în cadru restrâns, doar cu ai tăi. Decorează frumos casa, pregătește o masă mai deosebită (comandă ceva bun, dacă nu ai timp și chef să gătești!), alege unul sau două filme pe care să le vedeți alături de o cană de vin fiert... Iar cu cei dragi poți petrece de la distanță, online, ba chiar puteți lua masa împreună, fiecare în fața calculatoarelor și telefoanelor. Hai că nu e greu! Poate fi o experiență interesantă, un Revelion atipic, de povestit nepoților!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net