Regele Mihai are cel mai scump ceas din lume

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

A trecut printr-o perioadă dificilă, cu multe lipsuri, după ce, în ‘48, a plecat în exil. Pentru a face rost de bani ar fi putut să-şi vândă valorosul ceas Patek Phillipe 1518, unul din cele patru exemplare de acest fel. Dar Regele Mihai n-a făcut-o. De curând, însă, un ceas identic cu al Majestăţii Sale s-a vândut cu 11 milioane de dolari.

Cel mai scump ceas de mână din lume s-a vândut săptămâna trecută la o licitaţie în Geneva, Elveţia. Şapte colecţionari s-au “bătut” pe el până s-a ajuns la 11 milioane de dolari. Un record absolut!


    Fotografia în care Regele Mihai apare purtând ceasul Patek Philippe 1518 este făcută în anul 1947
Fotografia în care Regele Mihai apare purtând ceasul Patek Philippe 1518 este făcută în anul 1947

Este vorba de un Patek Philippe cu numărul de referinţă 1518. Un astfel de exemplar este deţinut şi de Regele Mihai. Conform site-ului de specialitate hodinkee.com, asistentul regelui a confirmat, în anul 2014, pentru unul dintre specialiştii Casei de licitaţie Christie’s din New York, Eric Wind, că Majestatea Sa Regele Mihai deţine un astfel de ceas şi că este una dintre posesiunile sale de suflet, de care probabil că nu se va despărţi niciodată. Spre deosebire de ceasul vândut de curând, cel al regelui nu are brăţară din oţel, ci din piele.


    Cu 11 milioane de dolari s-a vândut, la Geneva, un Patek Philippe identic cu cel al Majestăţii Sale
Cu 11 milioane de dolari s-a vândut, la Geneva, un Patek Philippe identic cu cel al Majestăţii Sale

Ceasul a fost recunoscut de pasionaţii care au analizat cu atenţie o fotografie celebră a Regelui, făcută în 1947, în care monarhul nostru poartă la mână ceasul. Contactată de Click!, Familia Regală nu a confirmat, însă, acest lucru.


    Este fabricat în 1943 şi are mecanism manual
Este fabricat în 1943 şi are mecanism manual

„Angajaţii Casei Majestăţii Sale nu au făcut niciodată declaraţii nici unei case de licitaţii şi nici unei persoane private referitoare la nici un bun aflat în proprietarea privată a membrilor Familiei Regale a României”. Trebuie spus că modelul Patek Philippe 1518,  vândut cu 11 milioane de dolari, este cu totul şi cu totul deosebit pentru că este primul ceas de mână care are funcţiile cronograf şi calendar perpetuu. Conform Casei de licitaţii Phillips, care a vândut exemplarul, Patek Philippe a făcut  doar 281 de ceasuri din acest model şi toate au fost din aur, cu excepţia a  patru făcute din oţel. De ce acest ceas este atât de valoros? Pentru că Patek Philippe nu făcea, în anii aceia, ceasuri de oţel, aurul fiind metalul preferat. Asta a făcut ca, paradoxal, modelele de oţel, din anii ‘40-’50  să fie cele mai valoroase ale renumitei firme elveţiene. Mai interesant e că trei din cele patru exemplare cunoscute au fost vândute în zona geografică a ţării noastre. Conform site-ului hodinkee.com, două exemplare au fost vândute în Ungaria, în 1944, iar un exemplar a fost descoperit la o familie din Turcia, în anii ‘90. Ulterior, toate aceste ceasuri au fost cumpărate de împătimiţi şi foarte bogaţi colecţionari de ceasuri italieni.

Click! spune

Din 2004, Regele Mihai locuiește în Aubonne, Elveția. Până în luna august a acestui an, alături i-a fost Regina Ana, care s-a stins într-o clinică din Morges. Regele Mihai și Regina Ana au împreună cinci fiice. În februarie, regele a fost operat de cancer metastazant. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
suflet pixabay jpg
Boieri fanarioţi călare şi o trăsură cu o familie de boieri de prim rang; desen de Chevalier Auguste de Henikstein
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net