Reportaj Click! Turist în «oraşul câinilor». 5.100 de patrupede trăiesc în pădurea de la Smeura

Ultima actualizare:

    După alăptare,  trei voinici  au pozat  pentru Click!Fotografii: Sever Gheorghe
După alăptare, trei voinici au pozat pentru Click!Fotografii: Sever Gheorghe

La 7 kilometri de Piteşti, în pădurea de la Smeura, pe o suprafaţă de 4,5 hectare, vieţuiesc animăluţe fără stăpân. Aici funcţionează cel mai mare adăpost de câini maidanezi din lume. Reporterii Click! au păşit în această zonă, plină cu “străzi” şi cu “blocuri”, unde se află nu mai puţin de 5.100 de câini.

Adăpostul de câini e situat în comuna argeşeană Moşoaia, e cunoscut drept Biobaza Smeura şi are 33 de padocuri, pe o suprafaţă de peste 4,5 hectare. Din ianuarie 2005 este înregistrat în Cartea Recordurilor drept cel mai mare din lume. Dacă atunci găzduia 3.000 de animăluţe, în prezent trăiesc aici 4.627 de câini adulţi şi 480 de pui.

Poarta de intrare  în adăpostul  de la Smeura
Poarta de intrare în adăpostul de la Smeura

O femeie inimoasă 

”Povestea adăpostului începe în anul 2000, când o iubitoare de animale, nemţoaica Ute Langenkamp, a venit în Argeş şi a văzut cum era rezolvată problema câinilor vagabonzi. Maidanezii erau strânşi aici, unde era o fostă fermă de vulpi, şi trăiau în condiţii improprii”, povesteşte Ana Maria Voicu, directoarea adăpostului de la Smeura. “Ute a preluat complexul, a început să investească din ce în ce mai mult şi a creat acest uriaş adăpost. Acum avem zone de carantină, de recuperare şi spaţii amenajate pentru pui şi mame cu pui”, adaugă Ana Maria Voicu. Locul este practic un oraş cu “străzi” şi ”blocuri”. 

Ţarcurile în care trăiesc câinii comunitari au 16 metri lungime şi 8 metri lăţime, fiecare găzduind între 100 şi 150 de locatari. La intrarea în”oraşul câinilor”, un “bloc” este casa de oaspeţi. Când reporterii Click! au fost în vizită, aici erau cazate 10 pisici şi 120 de pui. Ute Langenkamp a murit în 2018, dar în ”oraşul câinilor” totul funcţionează ceas.

Curățenie ca-n farmacie în padocurile animăluțelor
Curățenie ca-n farmacie în padocurile animăluțelor

Una dintre îngrijitoare se bucură de recunoștința cățeilor
Una dintre îngrijitoare se bucură de recunoștința cățeilor

Locul este administrat de asociaţia de protecţie a animalelor care poartă numele nemţoiacei şi o asociaţie germană de protecţie a animalelor, Tierhilfe Hoffnung. ”În primul rând, ne ocupăm de asigurarea condiţiilor civilizate de viaţă pentru maidanezii abandonaţi, fie că sunt pui sau adulţi. Apoi ne ocupăm cu sterilizări gratuite: fie că proprietarul de animal vine cu el aici, unde este operat, fie periodic mergem noi pe teren cu cele patru clinici mobile şi facem operaţii. În medie, medicii de la noi sterilizează 35 de câini zilnic”, explică Matthias Schmidt, ”primarul” acestui veritabil “oraş”. Nu este medic, dar iubeşte mult animalele şi vrea să le asigure cele mai bune condiţii. 

Și pisicile au parte de răsfăț la adăpostul din pădure
Și pisicile au parte de răsfăț la adăpostul din pădure

Adoptaţi de familii din Germania

Cei 98 de salariaţi robotesc pe lângă armata de câini, iar lătraturile acestora sunt zgomotul natural în pădurea de la Smeura. ”Pentru că în România adopţiile sunt o raritate, ducem câinii în Germania, o dată pe săptămână, cu maşini speciale. Acolo colaborăm cu peste 80 de adăposturi şi e imposibil să nu găsim o familie pentru orice câine abandonat. În medie, în fiecare an găsim părinţi adoptivi pentru 1.800-2.000 de maidanezi”, povesteşte Matthias Schmidt. 

Întreţinerea tuturor patrupedelor de la Biobaza Smeura costă aproximativ un milion de euro anual. Animăluţele de la adăpostul din pădure consumă în jur de trei tone de mâncare uscată sau umedă pe zi.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net